MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Marynowane ogórki na zimę z octem

Дарина Сіліна

@SilinaDarina

Trudność: Średni

12 Porcje

0.0

Marynowane ogórki na zimę z octem

Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

12

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przepisy na dania warzywne

  • Potrawy z ogórków

  • Młode warzywa

  • Przekąski

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O przepisie

Ogórki konserwowe to prawdziwa klasyka domowych przetworów, kojarząca się z zapachem lata, świeżością ogrodu i ciepłem rodzinnego stołu. Według tego przepisu uzyskasz chrupiące, pikantne ogórki z dobrze zbalansowaną marynatą. Ogórki konserwowe nabierają lekkiej kwaskowatości i wyraźnie słonego posmaku, zachowując jednocześnie chrupiącą konsystencję. Młody czosnek, aromatyczny koper, pachnący pieprz dodają bukietu aromatów i pikantnego charakteru warzywom. Takie konserwowe ogórki mogą być przechowywane przez długi czas w chłodnym, ciemnym miejscu, na przykład w spiżarni, piwnicy lub w piwnicy. Ogórki konserwowe to uniwersalny składnik, który można wykorzystać jako samodzielną przekąskę lub dodawać do kanapek, sałatek i zup. Z podanej ilości składników otrzymamy 6 litrowych słoików przetworów.

Мариновані огірки на зиму з оцтомзаготовка на зимузаготовки из огурцовМариновані огірки Консервація

Lista składników

Łącznie składników: 14

Porcje:

1.

Świeże ogórki - 4.5 kg

2.

Czosnek - 6 ząbek

3.

Liść laurowy - 6 szt.

4.

Koper świeży - 1 pęcz.

5.

Piment - 12 szt.

6.

Goździki (pąki) - 6 szt.

7.

Sucha musztarda - 1 łyżka

8.

Nasiona kolendry - 1 łyżka

9.

Liście porzeczki, wiśni lub chrzanu - 6 szt.

10.

Chrzan (korzeń) - 20 g

Dla marynata:

1.

Woda - 3 l

2.

Średnia sól - 120 g

3.

Cukier - 100 g

4.

Ocet stołowy (9%) - 150 ml

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

9%

Tłuszcz

51г

🍚

78%

Węglowodany

429г

🥩

12%

Białko

68г

🔥

2288

Kcal

Dzienne wartości

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Umyj świeże, małe ogórki, przełóż do głębokiego naczynia, zalej zimną wodą i pozostaw na kilka godzin. Dzięki temu warzywa będą bardziej chrupiące i soczyste.

Umyj świeże, małe ogórki, przełóż do głębokiego naczynia, zalej zimną wodą i pozostaw na kilka godzin. Dzięki temu warzywa będą bardziej chrupiące i soczyste.
2

Krok 2

Obierz ząbki czosnku. Korzeń chrzanu umyj, obierz, pokrój na kawałki o długości 1 cm. Zioła umyj, liście chrzanu i gałązki kopru grubo posiekaj.

Obierz ząbki czosnku. Korzeń chrzanu umyj, obierz, pokrój na kawałki o długości 1 cm. Zioła umyj, liście chrzanu i gałązki kopru grubo posiekaj.
3

Krok 3

Dokładnie umyj litrowe słoiki i wysterylizuj je w dowolny dogodny sposób: na parze, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Na dno każdego przygotowanego słoika wyłóż po 1 liściu laurowym, czarnej porzeczki, jabłoni i wiśni. Dodaj ząbek czosnku, korzeń i liście chrzanu. Dla aromatu wsyp do każdego słoika goździki, ziele angielskie, kolendrę i gorczycę.

Dokładnie umyj litrowe słoiki i wysterylizuj je w dowolny dogodny sposób: na parze, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Na dno każdego przygotowanego słoika wyłóż po 1 liściu laurowym, czarnej porzeczki, jabłoni i wiśni. Dodaj ząbek czosnku, korzeń i liście chrzanu. Dla aromatu wsyp do każdego słoika goździki, ziele angielskie, kolendrę i gorczycę.
4

Krok 4

Napełnij słoiki ogórkami.

Napełnij słoiki ogórkami.
5

Krok 5

Zagotuj 3 litry wody. Zalej ogórki w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki wieczkami (nie zakręcaj!), owiń ręcznikiem frotte i pozostaw na 30 minut, aby warzywa się zaparzyły.

Zagotuj 3 litry wody. Zalej ogórki w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki wieczkami (nie zakręcaj!), owiń ręcznikiem frotte i pozostaw na 30 minut, aby warzywa się zaparzyły.
6

Krok 6

Ostrożnie zlej gorącą wodę ze słoików do głębokiego garnka. W tym celu wygodnie jest użyć specjalnej nylonowej pokrywki z otworami.

Ostrożnie zlej gorącą wodę ze słoików do głębokiego garnka. W tym celu wygodnie jest użyć specjalnej nylonowej pokrywki z otworami.
7

Krok 7

Dodaj do garnka z marynatą gruboziarnistą sól kamienną.

Dodaj do garnka z marynatą gruboziarnistą sól kamienną.
8

Krok 8

Dodaj cukier. Mieszając, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły, doprowadź marynatę do wrzenia.

Dodaj cukier. Mieszając, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły, doprowadź marynatę do wrzenia.
9

Krok 9

Wlej 9% ocet stołowy do wrzącej marynaty, wymieszaj, wyłącz ogień.

Wlej 9% ocet stołowy do wrzącej marynaty, wymieszaj, wyłącz ogień.
10

Krok 10

Napełnij słoiki z ogórkami gotową marynatą. Przykryj je wysterylizowanymi metalowymi wieczkami i zakręć za pomocą maszyny.

Napełnij słoiki z ogórkami gotową marynatą. Przykryj je wysterylizowanymi metalowymi wieczkami i zakręć za pomocą maszyny.
11

Krok 11

Odwróć słoiki z przetworami do góry dnem. Dokładnie owiń je kocem lub pledem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kilka dni.

Odwróć słoiki z przetworami do góry dnem. Dokładnie owiń je kocem lub pledem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kilka dni.
12

Krok 12

Przechowuj marynowane ogórki w chłodnym, ciemnym miejscu. Smacznego!

Przechowuj marynowane ogórki w chłodnym, ciemnym miejscu. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Marynowane pomidory z octem na zimę

Дарина Сіліна

2137

Kcal

45

Białko

36

Tłuszcz

453

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone