
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 45 min.
Porcje
12
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Marynowane pomidory z octem to jedna z najpopularniejszych domowych przetworów, która zawsze znajduje swoje miejsce na zimowej półce. W tych pomidorach łączy się przyjemna kwaskowatość octu, lekka słoność i charakterystyczny aromat przypraw, co sprawia, że smak jest wyrazisty, zrównoważony i bardzo "zimowy". Dzięki odpowiednio dobranemu marynacie takie pomidory doskonale przechowują się nawet do następnego sezonu, nie tracąc kształtu, koloru i intensywności. Te przetwory są uniwersalne: marynowane pomidory będą idealnym dodatkiem do ziemniaków, dań mięsnych, domowych kiełbas czy pilawu. Podaje się je na świąteczny stół razem z innymi kiszonkami, dodaje do sałatek warzywnych lub po prostu smakuje jako pikantny dodatek do gorących dań. To właśnie ten przepis, który przywraca aromat lata w środku zimy - prosty, niezawodny i zawsze udany.
Łącznie składników: 16
Porcje:
Pomidory - 2 kg
Słodka papryka - 4 szt.
Cebula - 4 szt.
Czosnek - 8 ząbek
Ostra papryczka - 1 szt.
Liście porzeczki, wiśni lub chrzanu - 4 szt.
Koperkowe baldachy - 4 szt.
Łodygi kopru - 4 szt.
Piment - 12 szt.
Nasiona kolendry - 2 łyżeczka
Mieszanka przyprawowa papryki - 2 łyżeczka
Goździki (pąki) - 4 szt.
Woda - 3 l
Średnia sól - 100 g
Cukier - 200 g
Ocet stołowy (9%) - 100 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
36г
🍚
Węglowodany
453г
🥩
Białko
45г
🔥
Kcal
Marynata w przepisie przeznaczona jest na 4 słoiki o pojemności 1,5 litra, 3 słoiki o pojemności 2 litrów lub 2 słoiki o pojemności 3 litrów. Jeśli chcesz przygotować więcej przetworów, po prostu zwiększ ilość składników kilkukrotnie. Przygotuj warzywa do konserwowania. Pomidory przebierz, dokładnie umyj. Cebulę i ząbki czosnku obierz z łupin. Paprykę słodką umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Paprykę ostrą umyj, pokrój w cienkie krążki.

Zieleninę umyj. Liście chrzanu i gałązki kopru pokrój na duże kawałki.

Szklane słoiki do przetworów wysterylizuj na parze, w piekarniku lub mikrofalówce. Na dno każdego słoika wyłóż baldachy i gałązki kopru, liście chrzanu, czarnej porzeczki, jabłoni, wiśni i liścia laurowego. Do każdego słoika dodaj po 0,5 łyżeczki mieszanki pieprzu i ziaren kolendry. Wsyp po 3 ziarnka ziela angielskiego i 1 pączku goździka.

Do każdej puszki włóż 1 cebulę, 1 paprykę, 2 ząbki czosnku i 2 krążki ostrej papryki.

Napełnij słoiki pomidorami, ciasno upychając warzywa.

Przygotuj marynatę. Do głębokiego garnka wlej 3 litry wody, dodaj cukier.

Wsyp do marynaty gruboziarnistą sól kamienną. Mieszając, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły, doprowadź marynatę do wrzenia.

Zalej warzywa w słoikach wrzącą marynatą. Przykryj je sterylizowanymi metalowymi wieczkami (nie zakręcaj!), owiń kocem i pozostaw na 20 minut.

Po upływie wskazanego czasu zlej marynatę z powrotem do garnka. Do tego celu wygodnie jest użyć nylonowej pokrywki z otworami.

Dodaj do garnka 9% ocet stołowy. Wymieszaj, ponownie doprowadź marynatę do wrzenia.

Zalej pomidory w słoikach gotową marynatą. Przykryj słoiki wieczkami i zakręć za pomocą maszyny. Odwróć słoiki z przetworami do góry dnem, owiń kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Marynowane pomidory na zimę przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Pikantne i aromatyczne pomidory konserwowe idealnie pasują do dodatków, dań mięsnych i rybnych, to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu! Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku