MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Makaron Primavera

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Makaron Primavera

Dodaj do planów


Czas gotowania

35 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli myślisz, że pasta primavera to tradycyjne włoskie danie, to nie do końca jest to prawdą. Danie w stylu kuchni śródziemnomorskiej zostało wymyślone przez szefa kuchni (z urodzenia Włocha) nowojorskiej restauracji. A nazwę dania tłumaczy się jako makaron wiosenny (primavera - wiosenny). W odróżnieniu od słynnej carbonary czy bolognese, Primavera przygotowywana jest wyłącznie z warzyw. Tradycyjnie jest groszek, szparagi, cukinia i por z selerem. A wszystko jest tak wiosenno-zielone, że nazwa pasty w pełni uzasadnia się. Całą tę wspaniałość dopełnia pikantny kremowy sos i oczywiście ser. Tarty parmezan jest integralną częścią każdego makaronu.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Fettuccine - 500 g

2.

Cukinia mała - 1 szt.

3.

Zielone szparagi - 150 g

4.

Świeżo mrożony zielony groszek - 150 g

5.

Pory (tylko biała część) - 1 szt.

6.

Seler (łodyga) - 2 szt.

7.

Pietruszka - 30 g

8.

Czosnek - 2 ząbek

9.

Starty parmezan - 100 g

10.

Wytrawne białe wino - 125 ml

11.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka

12.

Masło 82,5% - 2 łyżka

13.

Sól - do smaku

14.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

20%

Tłuszcz

139г

🍚

61%

Węglowodany

422г

🥩

19%

Białko

132г

🔥

3628

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Pory przekrój wzdłuż na pół, umyj i pokrój w cienkie plasterki. W rondlu o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu (uważaj, żeby się nie przypaliło). Dodaj posiekany czosnek i pory, gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż będą miękkie, 7–10 minut.

2

Krok 2

Seler pokroić w cienkie plasterki, a cukinię w drobną kostkę (bez obierania ze skóry). Smażyć w innym rondlu na średnim ogniu na oliwie z oliwek do miękkości, 5–7 minut.

3

Krok 3

Zielony groszek włóż do miski i zalej wrzącą wodą przez 5 minut, następnie odcedź na durszlaku.

4

Krok 4

Za pomocą noża do obierania obierz dolną jedną trzecią łodyg szparagów (jeśli nadal pozostają twarde, odetnij je i wyrzuć), same łodygi pokrój na kawałki o długości 2 cm, włóż je do wrzącej wody, gotuj na średnim ogniu przez 1 -2 minuty. Odcedź na durszlaku.

5

Krok 5

Na patelnię z porami dodaj seler z cukinią, groszkiem i szparagami. Wlać wino, dodać posiekane zioła, dodać sól i pieprz, dusić jeszcze 1-2 minuty. Podawać z fettuccine ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z dodatkiem startego parmezanu i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia według uznania.

6

Krok 6

Przygotowując warzywa, postaw na ogień duży garnek z wodą, zagotuj i dodaj sól. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszaj z warzywami i pozostałą oliwą z oliwek. Podzielić na talerze i posypać parmezanem i czarnym pieprzem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone