MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Bułgarska musaka z ziemniakami i szpinakiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Bułgarska musaka z ziemniakami i szpinakiem

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Bułgarska musaka ziemniaczano-szpinakowa bardzo różni się od tej, którą próbowaliście na przykład w Grecji. Przede wszystkim brak bakłażana w kompozycji! Oferowana tutaj wersja musaki jest warzywna, ze szpinakiem i ziemniakami, ale Bułgarzy przygotowują także mięso - z mięsa mielonego z przyprawami i pomidorami. A w tym kraju do polewania musaki używa się kwaśnego mleka – narodowego fermentowanego produktu mlecznego przypominającego jogurt. Okazuje się, że jest smacznie i bardzo satysfakcjonująco, co łatwo sprawdzić, testując proponowany przez nas przepis w praktyce.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Ziemniak - 750 g

2.

szpinak - 500 g

3.

Ser Brynza (z mleka krowiego) - 200 g

4.

Kurze jajo - 3 szt.

5.

Jogurt 2,5% - 125 g

6.

Masło 60% - do smaku

7.

Sól - do smaku

8.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

128г

🍚

44%

Węglowodany

177г

🥩

25%

Białko

100г

🔥

2305

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Ziemniaki musaki dobrze umyj szczoteczką. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj ziemniaki w skórkach do miękkości. Wyjmij gotowe ziemniaki z wody i lekko ostudź, aż będziesz mógł je podnieść. Obierz, a następnie zmiksuj na puree.

2

Krok 2

Szpinak drobno posiekać i blanszować we wrzącej wodzie przez 3 minuty. Odcedź na durszlaku i rękami wyciśnij wodę. Szpinak przełożyć do miski i ostudzić do temperatury pokojowej.

3

Krok 3

Za pomocą widelca pokruszyć ser na małe kawałki. Dodaj ser i 3 łyżki. l. Do szpinaku roztopione masło, dodać trochę soli i pieprzu, wymieszać.

4

Krok 4

Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Na spód wyłóż połowę puree ziemniaczanego i wygładź szpatułką. Następnie dodać szpinak i ser, również wyrównać powierzchnię. Na koniec dodać drugą połowę ziemniaków i ponownie spłaszczyć.

5

Krok 5

Jajka rozbić do małej miski, dodać zsiadłe mleko i lekko ubić. Lekko posolić i polać musakę. Masło pokroić na małe kawałki i położyć na wierzchu.

6

Krok 6

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–35 minut, aż uzyska złoty kolor. Gotową musakę można podawać z sałatką ze świeżych pomidorów i ziół.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone