Dodaj do planów
Czas gotowania
45 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Nawet te dzieci, które kategorycznie odmawiają jedzenia ryb, zgadzają się na paluszki rybne. Aby nie karmić ich półproduktami ze sklepu, przygotuj paluszki samodzielnie. Wspaniałą rzeczą w tym daniu jest to, że większość pracy można wykonać wcześniej, a nawet przygotować dużą porcję i zamrozić.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
filet z dorsza - 300 g
Kurze jajo - 2 szt.
Bułka tarta - 150 g
Mąka - 120 g
Marchewka - 1 szt.
Ogórek - 1 szt.
Oliwa z oliwek - 3 łyżka
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
65г
🍚
Węglowodany
241г
🥩
Białko
101г
🔥
Kcal
Filety z dorsza osusz ręcznikiem papierowym. Rybę pokroić w paski o szerokości 2–2,5 cm. Na talerz wsypać mąkę, dodać sól i pieprz. Do drugiej miski włóż bułkę tartą, a w trzeciej ubij jajka ze szczyptą soli i pieprzu.
Panieruj plastry ryby w mące, zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej. Lekko dociśnij panierkę do ryby. Paluszki rybne ułożyć na desce do krojenia w 1 warstwie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu, 1 minutę. Ułóż paluszki rybne, zostawiając między nimi odstęp. Smaż paluszki po 2 minuty z każdej strony.
Za pomocą noża do obierania pokrój marchewkę i ogórek w długie wstążki. Ułóż paluszki rybne na talerzach, dodaj warzywa i od razu podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku