Czas przygotowania
24 godz.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
5
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Robienie królewskiego dżemu morelowego różni się od wszystkich innych opcji: faktem jest, że nie jest gotowany w zwykłym tego słowa znaczeniu. Po prostu moczymy owoce w gorącym syropie przez długi czas, dzięki czemu są wystarczająco ugotowane, aby dobrze się przechowywały. Jednocześnie charakterystyczny aromat, jasny kolor i kształt owocu pozostają niezmienione. Dżem morelowy Cara jest nie tylko bardzo smaczny, ale i piękny. Pestki owoców dodają uroku i zamieniają danie w wykwintny deser godny stołu na najwyższym poziomie.
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Morela - 1 kg
Cukier granulowany - 500 g
Woda - 250 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
1г
🍚
Węglowodany
589г
🥩
Białko
9г
🔥
Kcal
Przygotuj owoce do zrobienia dżemu królewskiego. Morele dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrożnie pokrój lub przekrój owoce na połówki i usuń nasiona.
Posiekaj pestki moreli i usuń pestki. Usuń skórę. Jeśli jest to trudne, zanurz je we wrzącej wodzie na 1 minutę, następnie przełóż na sito i kilkakrotnie przepłucz lodowatą wodą. Umieść pestki w morelach.
Przygotowane morele włóż do żaroodpornej miski. Do rondelka wsyp cukier. Zalać pitną wodą, wymieszać i postawić na średnim ogniu.
Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop z dżemu królewskiego przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i natychmiast wlać do miski morele. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Ostrożnie wlej syrop morelowy na patelnię. Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i polej morele. Ostudzić. Powtórz tę czynność co najmniej 3-5 razy.
Gorący dżem z moreli królewskich przełóż do suchych, wysterylizowanych słoików. Dokładnie wytrzyj górę każdego z nich i przykryj plastikową pokrywką. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku