PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bułgarska musaka ziemniaczano-szpinakowa bardzo różni się od tej, którą próbowaliście na przykład w Grecji. Przede wszystkim brak bakłażana w kompozycji! Oferowana tutaj wersja musaki jest warzywna, ze szpinakiem i ziemniakami, ale Bułgarzy przygotowują także mięso - z mięsa mielonego z przyprawami i pomidorami. A w tym kraju do polewania musaki używa się kwaśnego mleka – narodowego fermentowanego produktu mlecznego przypominającego jogurt. Okazuje się, że jest smacznie i bardzo satysfakcjonująco, co łatwo sprawdzić, testując proponowany przez nas przepis w praktyce.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Ziemniak - 750 g
szpinak - 500 g
Ser Brynza (z mleka krowiego) - 200 g
Kurze jajo - 3 szt.
Jogurt 2,5% - 125 g
Masło 60% - do smaku
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
128г
🍚
Węglowodany
177г
🥩
Białko
100г
🔥
Kcal
Ziemniaki musaki dobrze umyj szczoteczką. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj ziemniaki w skórkach do miękkości. Wyjmij gotowe ziemniaki z wody i lekko ostudź, aż będziesz mógł je podnieść. Obierz, a następnie zmiksuj na puree.
Szpinak drobno posiekać i blanszować we wrzącej wodzie przez 3 minuty. Odcedź na durszlaku i rękami wyciśnij wodę. Szpinak przełożyć do miski i ostudzić do temperatury pokojowej.
Za pomocą widelca pokruszyć ser na małe kawałki. Dodaj ser i 3 łyżki. l. Do szpinaku roztopione masło, dodać trochę soli i pieprzu, wymieszać.
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Na spód wyłóż połowę puree ziemniaczanego i wygładź szpatułką. Następnie dodać szpinak i ser, również wyrównać powierzchnię. Na koniec dodać drugą połowę ziemniaków i ponownie spłaszczyć.
Jajka rozbić do małej miski, dodać zsiadłe mleko i lekko ubić. Lekko posolić i polać musakę. Masło pokroić na małe kawałki i położyć na wierzchu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–35 minut, aż uzyska złoty kolor. Gotową musakę można podawać z sałatką ze świeżych pomidorów i ziół.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku