Dodaj do planów
Porcje
1
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Po prostu fermentuj winogrona uprawiane metodami ekologicznymi, pozostawiając je zmiażdżone w temperaturze pokojowej na kilka dni. Dodanie mąki rozpoczyna proces zaczynu, w wyniku którego powstaje delikatnie owocowo-kwaśny zacier.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Winogrono
Mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
4г
🍚
Węglowodany
112г
🥩
Białko
23г
🔥
Kcal
Winogrona przełóż do średniej miski do miksowania. Zmiażdżyć rękami. Przykryj gazą i odstaw na trzy dni w temperaturze pokojowej.
Po trzech dniach w soku winogronowym powinny pojawić się bąbelki, wskazujące na rozpoczęcie fermentacji. Odcedź płyn i usuń skórki. Wróć do miski i dodaj 1 szklankę mąki pełnoziarnistej. Odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Odmierz 1 szklankę startera, odrzuć resztę i przenieś do szklanego lub ceramicznego pojemnika o pojemności 1 litra z pokrywką. Wymieszaj 1 niepełną szklankę mąki chlebowej i 1 szklankę wody. Mieszanka powinna przypominać gęste ciasto; w razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki, aby uzyskać tę konsystencję. Przykryj luźno pokrywką. Odstawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Powtórz następnego dnia. Powinna być zauważalna pewna aktywność: mieszanina powinna zacząć wrzeć. Powtórz jeszcze dwa razy. Każdego dnia będziesz musiał wyrzucić część mieszanki.
Rozrusznik powinien być dość aktywny. Rozpocznij karmienie regularnie, co 4 do 6 godzin, za każdym razem podwajając porcję startera. Na przykład, jeśli masz 1 szklankę startera, dodaj 1 szklankę mąki chlebowej i 1 szklankę wody. Alternatywnie przechowuj w lodówce i podawaj co tydzień.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku