PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
8 Porcje
4.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Najdelikatniejsza wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym w idealnym połączeniu z cebulą i marchewką nie sprawi, że będziesz głodny! Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a jedzenie nie pozostawia śladów!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Wątróbka z kurczaka - 500 g
Kwaśne mleko - 30 g
Sól jodowana - 3 g
Ziarna czarnego pieprzu - 2 g
Liść laurowy - ½ g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
32г
🍚
Węglowodany
5г
🥩
Białko
97г
🔥
Kcal
Przygotuj i odważ odpowiednią ilość składników.
Wątrobę umyć, usunąć błony i kanaliki, ponownie umyć, nie trzeba moczyć. Na patelni rozgrzej olej i smaż wątrobę na dużym ogniu bez przykrycia, aż zmieni kolor ze wszystkich stron, aby zamknąć sok w środku. Zajmie to kilka minut (5).
Podczas smażenia wątroby posiekaj cebulę niezbyt drobno. W tym daniu wolę kroić pierścienie o wysokości nie większej niż 5 mm na ćwiartki. Do wątroby dodać cebulę i smażyć potrawę na średnim ogniu pod przykryciem przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie pokroić marchewkę w drobną kostkę. Robię je również o grubości nie większej niż 5 mm/wysokość i długości 3,5-4 cm.Po 5 minutach na patelnię dodaję liście laurowe (3 sztuki) i od razu marchewkę. Mieszamy i po około minucie doprawiamy solą i pieprzem, można też dodać inne ulubione przyprawy. Smaż wszystko razem na średnim ogniu pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
Usuń liść laurowy. Do produktów dodaj kwaśną śmietanę (dodaję łyżkę kwaśnego mleka (naturalny jogurt niesłodzony), ale to wcale nie jest konieczne, zastąp ją taką samą ilością kwaśnej śmietany), dobrze wymieszaj składniki i gotuj na wolnym ogniu na małym ogniu pod pokrywką przez kolejne 7-10 minut. W razie potrzeby zamieszaj, ale nic nie powinno się przypalić. Podawaj danie świeżo przygotowane i gorące, dzięki czemu będzie nieporównywalnie pyszne! Dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem, kaszą gryczaną i duszonymi warzywami. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku