MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Zapiekanka z kalafiora z pomidorami i twardym serem z piekarnika

Дарина Сіліна

@SilinaDarina

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Zapiekanka z kalafiora z pomidorami i twardym serem z piekarnika

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

4

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przepisy na dania warzywne

  • Warzywne zapiekanki

  • Potrawy z kalafiora

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Zapiekanka z kalafiora z pomidorami i serową skórką to smaczna, lekka i po prostu niezastąpiona potrawa na obiad lub kolację. Taka zapiekanka dla mojej rodziny to faworyt w każdym sezonie, ponieważ do jej przygotowania można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego kalafiora. Delikatny sos śmietanowo-jajeczny otula różyczki kalafiora, podkreślając jego miękkość i lekkość, a wierzch startego sera dodaje potrawie złocistej skórki.

Цвітна капустаЗапіканка з цвітної капустиЗапіканка з цвітної капусти з помідорамиЗапіканка з цвітної капусти з твердим сиром

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

kalafior - 400 g

2.

Pomidory - 2 szt.

3.

Twardy ser - 100 g

4.

Jaja kurze C1 - 2 szt.

5.

Śmietanka 20% tłuszczu - 200 ml

6.

Oliwa z oliwek do smarowania - 20 ml

7.

Mielona kurkuma - ½ łyżeczka

8.

Suszone zioła włoskie - ½ łyżeczka

9.

Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka

10.

Sól - ½ łyżeczka

11.

Piment - 3 szt.

12.

Liść laurowy - 1 szt.

13.

Świeża pietruszka - ⅕ pęcz.

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

44%

Tłuszcz

109г

🍚

34%

Węglowodany

85г

🥩

21%

Białko

53г

🔥

1317

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Rozdziel kalafior na małe różyczki.

Rozdziel kalafior na małe różyczki.
2

Krok 2

Doprowadź wodę w garnku do wrzenia. Dodaj sól, ziele angielskie i liść laurowy dla aromatu, mieloną kurkumę dla uzyskania pięknego złotego odcienia. Ostrożnie zanurz różyczki kalafiora we wrzącej wodzie. Gotuj warzywa przez 3 minuty. Przełóż kalafior na durszlak, aby odciekła woda, ostudź warzywa do temperatury pokojowej.

Doprowadź wodę w garnku do wrzenia. Dodaj sól, ziele angielskie i liść laurowy dla aromatu, mieloną kurkumę dla uzyskania pięknego złotego odcienia. Ostrożnie zanurz różyczki kalafiora we wrzącej wodzie. Gotuj warzywa przez 3 minuty. Przełóż kalafior na durszlak, aby odciekła woda, ostudź warzywa do temperatury pokojowej.
3

Krok 3

W międzyczasie przygotuj polewę. W głębokim naczyniu połącz śmietanę o średniej zawartości tłuszczu, jajka kurze, sól i przyprawy do smaku.

<p>W międzyczasie przygotuj polewę. W głębokim naczyniu połącz śmietanę o średniej zawartości tłuszczu, jajka kurze, sól i przyprawy do smaku.</p>
4

Krok 4

Mieszaj składniki trzepaczką, aż uzyskasz gładką konsystencję.

<p>Mieszaj składniki trzepaczką, aż uzyskasz gładką konsystencję.</p>
5

Krok 5

Drobne pomidory umyj, pokrój w cienkie półplasterki. Twardy ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

<p>Drobne pomidory umyj, pokrój w cienkie półplasterki. Twardy ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.</p>
6

Krok 6

Posmaruj oliwą z oliwek foremki do zapiekania. Ułóż w nich blanszowany kalafior. Jeśli wolisz, zapiekankę można przygotować w jednej dużej formie, w tym przypadku czas gotowania należy wydłużyć do 30-35 minut.

<p>Posmaruj oliwą z oliwek foremki do zapiekania. Ułóż w nich blanszowany kalafior. Jeśli wolisz, zapiekankę można przygotować w jednej dużej formie, w tym przypadku czas gotowania należy wydłużyć do 30-35 minut.</p>
7

Krok 7

Zalej warzywa 2/3 śmietankowo-jajeczną mieszanką. Podczas gotowania ubite jajka zwiększą swoją objętość i całkowicie pokryją różyczki kapusty.

Zalej warzywa 2/3 śmietankowo-jajeczną mieszanką. Podczas gotowania ubite jajka zwiększą swoją objętość i całkowicie pokryją różyczki kapusty.
8

Krok 8

Na wierzchu ułóż półplasterki pomidorów.

<p>Na wierzchu ułóż półplasterki pomidorów.</p>
9

Krok 9

Uzupełnij zapiekankę startym twardym serem.

<p>Uzupełnij zapiekankę startym twardym serem.</p>
10

Krok 10

Umieść foremki z zapiekanką na blasze do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

<p>Umieść foremki z zapiekanką na blasze do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.</p>
11

Krok 11

Gdy śmietanowo-jajeczna masa całkowicie się upiecze, a ser na wierzchu rozpuści, zapiekanka będzie gotowa. Udekoruj delikatną zapiekankę z kalafiora natką pietruszki i podawaj od razu po przygotowaniu.

Gdy śmietanowo-jajeczna masa całkowicie się upiecze, a ser na wierzchu rozpuści, zapiekanka będzie gotowa. Udekoruj delikatną zapiekankę z kalafiora natką pietruszki i podawaj od razu po przygotowaniu.
12

Krok 12

Opcjonalnie do zapiekanki można dodać kawałki fileta z kurczaka lub szynki. Wtedy danie będzie jeszcze bardziej pożywne. Smacznego!

<p>Opcjonalnie do zapiekanki można dodać kawałki fileta z kurczaka lub szynki. Wtedy danie będzie jeszcze bardziej pożywne. Smacznego!</p>

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Tort przekładany z cukinii i kapusty

Дарина Сіліна

1912

Kcal

50

Białko

159

Tłuszcz

93

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone