PREMIUM
@SilinaDarina
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
4
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bardzo lubię kalafior i wszystkie potrawy z niego przygotowane! Dlatego dzisiaj proponuję przygotować makaron zapiekany z sosem z kalafiora pod serem. Do tego dania polecam użyć makaronu penne z twardych odmian pszenicy. Jego forma pozwala sosowi wniknąć do wnętrza rurek, co sprawia, że każdy kawałek jest szczególnie aromatyczny i smaczny. Makaron z sosem z kalafiora wychodzi delikatny, kremowy i bardzo smaczny. Jestem pewna, że pokochacie ten przepis za jego prostotę, wspaniały smak i dostępność składników. Do sosu można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego kalafiora.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Makaron penne - 300 g
kalafior - 400 g
Mleko 3,2% - 500 ml
Ser - 150 g
Masło - 20 g
Zmielona gałka muszkatołowa - ½ łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Koper świeży - ½ pęczek
Porcje:
🥓
Tłuszcz
90г
🍚
Węglowodany
156г
🥩
Białko
87г
🔥
Kcal
Ugotuj makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku i przełóż do głębokiego naczynia.
Kalafior wybieraj maksymalnie świeży, białego koloru, bez zbrązowień. Rozdziel głowkę na małe różyczki, przełóż je do rondla lub małego garnka, zalej mlekiem. Jeśli chcesz, aby danie miało wyraźny śmietankowy smak, zastąp mleko śmietanką o zawartości tłuszczu 10-15%. Mrożonego kalafiora nie trzeba wcześniej rozmrażać.
Doprowadź mleko do wrzenia, gotuj kapustę na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Zmiksuj gotową kapustę razem z mlekiem za pomocą blendera zanurzeniowego do jednolitej kremowej konsystencji.
Dodaj do makaronu sos z kalafiora.
Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj 2/3 startego sera do pasty z sosem. Wsyp sól i przyprawy do smaku. Dla aromatu dodaj drobno posiekany koperek.
Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Żaroodporne naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Wyłóż do niego makaron z sosem z kalafiora.
Z wierzchu równomiernie rozprowadź pozostały starty ser.
Zapiekaj makaron z sosem z kalafiora pod serem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Kiedy ser na wierzchu się rozpuści i zrumieni, ostrożnie wyjmij danie z piekarnika.
Do zapiekanki można dodatkowo dodać drobno pokrojoną szynkę lub wcześniej podsmażony bekon, danie stanie się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Podawaj zapiekankę na gorąco, ze świeżymi warzywami. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku