MealWings

Artykuły

Kontakt

Diet

NEW

Pasta zapiekana z sosem z kalafiora

Дарина Сіліна

PREMIUM

@SilinaDarina

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Pasta zapiekana z sosem z kalafiora

Dodaj do planów


Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

4

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Makaronowa zapiekanka

  • Makaron

  • Potrawy z kalafiora

  • Makaron z serem

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Bardzo lubię kalafior i wszystkie potrawy z niego przygotowane! Dlatego dzisiaj proponuję przygotować makaron zapiekany z sosem z kalafiora pod serem. Do tego dania polecam użyć makaronu penne z twardych odmian pszenicy. Jego forma pozwala sosowi wniknąć do wnętrza rurek, co sprawia, że każdy kawałek jest szczególnie aromatyczny i smaczny. Makaron z sosem z kalafiora wychodzi delikatny, kremowy i bardzo smaczny. Jestem pewna, że pokochacie ten przepis za jego prostotę, wspaniały smak i dostępność składników. Do sosu można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego kalafiora.

Паста з соусом з цвітної капустиСоус з цвітної капустиЗапіканка з пастиЗапіканка з цвітною капустою

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Makaron penne - 300 g

2.

kalafior - 400 g

3.

Mleko 3,2% - 500 ml

4.

Ser - 150 g

5.

Masło - 20 g

6.

Zmielona gałka muszkatołowa - ½ łyżeczka

7.

Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka

8.

Sól - 1 łyżeczka

9.

Koper świeży - ½ pęczek

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

27%

Tłuszcz

90г

🍚

47%

Węglowodany

156г

🥩

26%

Białko

87г

🔥

1561

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Ugotuj makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku i przełóż do głębokiego naczynia.

Ugotuj makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku i przełóż do głębokiego naczynia.
2

Krok 2

Kalafior wybieraj maksymalnie świeży, białego koloru, bez zbrązowień. Rozdziel głowkę na małe różyczki, przełóż je do rondla lub małego garnka, zalej mlekiem. Jeśli chcesz, aby danie miało wyraźny śmietankowy smak, zastąp mleko śmietanką o zawartości tłuszczu 10-15%. Mrożonego kalafiora nie trzeba wcześniej rozmrażać.

Kalafior wybieraj maksymalnie świeży, białego koloru, bez zbrązowień. Rozdziel głowkę na małe różyczki, przełóż je do rondla lub małego garnka, zalej mlekiem. Jeśli chcesz, aby danie miało wyraźny śmietankowy smak, zastąp mleko śmietanką o zawartości tłuszczu 10-15%. Mrożonego kalafiora nie trzeba wcześniej rozmrażać.
3

Krok 3

Doprowadź mleko do wrzenia, gotuj kapustę na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Zmiksuj gotową kapustę razem z mlekiem za pomocą blendera zanurzeniowego do jednolitej kremowej konsystencji.

Doprowadź mleko do wrzenia, gotuj kapustę na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Zmiksuj gotową kapustę razem z mlekiem za pomocą blendera zanurzeniowego do jednolitej kremowej konsystencji.
4

Krok 4

Dodaj do makaronu sos z kalafiora.

Dodaj do makaronu sos z kalafiora.
5

Krok 5

Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj 2/3 startego sera do pasty z sosem. Wsyp sól i przyprawy do smaku. Dla aromatu dodaj drobno posiekany koperek.

Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj 2/3 startego sera do pasty z sosem. Wsyp sól i przyprawy do smaku. Dla aromatu dodaj drobno posiekany koperek.
6

Krok 6

Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
7

Krok 7

Żaroodporne naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Wyłóż do niego makaron z sosem z kalafiora.

Żaroodporne naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Wyłóż do niego makaron z sosem z kalafiora.
8

Krok 8

Z wierzchu równomiernie rozprowadź pozostały starty ser.

Z wierzchu równomiernie rozprowadź pozostały starty ser.
9

Krok 9

Zapiekaj makaron z sosem z kalafiora pod serem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Kiedy ser na wierzchu się rozpuści i zrumieni, ostrożnie wyjmij danie z piekarnika.

Zapiekaj makaron z sosem z kalafiora pod serem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Kiedy ser na wierzchu się rozpuści i zrumieni, ostrożnie wyjmij danie z piekarnika.
10

Krok 10

Do zapiekanki można dodatkowo dodać drobno pokrojoną szynkę lub wcześniej podsmażony bekon, danie stanie się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Do zapiekanki można dodatkowo dodać drobno pokrojoną szynkę lub wcześniej podsmażony bekon, danie stanie się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
11

Krok 11

Podawaj zapiekankę na gorąco, ze świeżymi warzywami. Smacznego!

Podawaj zapiekankę na gorąco, ze świeżymi warzywami. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ćwikła (buraki z chrzanem)

Дарина Сіліна

413

Kcal

15

Białko

1

Tłuszcz

84

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone