@SilinaDarina
Trudność: Łatwy
8 Porcje
0.0

Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
8
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Masz ochotę na coś lekkiego i smacznego na obiad? Przygotuj zupę jarzynową z serem topionym na bulionie drobiowym. Zachwyci Cię swoim delikatnym, kremowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Duża ilość warzyw sprawia, że to pierwsze danie jest niezwykle zdrowe i apetyczne. Przepis jest bardzo prosty i szybki, doskonale pomoże urozmaicić codzienne menu. Wygodnie jest użyć gotowego lub zamrożonego na zapas bulionu drobiowego, w takim przypadku przygotowanie zajmie nie więcej niż 30 minut.
Łącznie składników: 15
Porcje:
bulion z kurczaka - 2 l
Ser topiony - 200 g
Ziemniak - 700 g
Cukinia - 400 g
papryka - 150 g
Marchewka - 200 g
Cebula - 150 g
Czosnek - 1 ząbek
Oliwa z oliwek do smażenia - 30 ml
Sól - 1 łyżeczka
Świeżo zmielony czarny pieprz - 0.3 łyżeczka
Przyprawa Khmeli-suneli - ½ łyżeczka
Liść laurowy - 1 szt.
Piment - 3 szt.
Zieloni (koperek i pietruszka) - ½ pęcz.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
73г
🍚
Węglowodany
265г
🥩
Białko
102г
🔥
Kcal
Rosół z kurczaka wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę niewielkiej wielkości. Opuść warzywa do garnka z wrzącym bulionem.

Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Marchew umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Pokrój słodką paprykę w drobną kostkę. Wyłóż warzywa na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek.

Mieszając, podsmaż składniki na średnim ogniu do miękkości. Cukinię umyj, pokrój w drobną kostkę, dodaj do reszty warzyw. Wymieszaj, kontynuuj podsmażanie składników razem jeszcze 3-4 minuty. Młodej cukinii nie trzeba obierać przed przygotowaniem, w bardziej dojrzałych warzywach uprzednio usuń skórkę i nasiona.

Kiedy ziemniaki w zupie będą w pół miękkie, dodaj do garnka podsmażone warzywa.

Ser topiony zetrzyj na tarce i wrzuć do zupy po warzywach. Mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści w bulionie. Opcjonalnie do przygotowania można użyć miękkiego sera w kubeczkach.

Gotuj zupę warzywną na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól, przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie. Dla aromatu dodaj drobno posiekaną świeżą zieleninę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Ponownie doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij garnek z ognia. Gotową zupę z serem topionym rozlej do porcji na talerze i podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku