MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Zupa krem z dyni z śmietanką na bulionie z kurczaka

Дарина Сіліна

@SilinaDarina

Trudność: Łatwy

8 Porcje

0.0

Zupa krem z dyni z śmietanką na bulionie z kurczaka

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

8

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Przepisy na zupy

  • Zupa z kurczaka.

  • Dania z dyni

  • Zupa warzywna

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O przepisie

Aromatyczna, delikatna i aksamitna zupa krem z dyni ma bogaty i przyjemny smak. To danie spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zupa krem z dyni na bulionie z kurczaka według tego przepisu jest bardzo aromatyczna, sycąca, o pikantnym smaku – to po prostu gastronomiczne święto. Radzę jak najszybciej przygotować to aromatyczne danie, póki w sprzedaży są jaskrawe słodkie dynie. Doskonałym dodatkiem będą chrupiące grzanki z przyprawami i czosnkiem.

Курячий бульйон Курячий суп з овочамиГарбузовий супСуп-пюреСуп-пюре із гарбуза

Lista składników

Łącznie składników: 17

Porcje:

1.

bulion z kurczaka - 1.5 l

2.

Dynia - 500 g

3.

Ziemniak - 500 g

4.

Cebula - 1 szt.

5.

Marchewka - 1 szt.

6.

Czosnek - 2 ząbek

7.

Śmietanka 20% tłuszczu - 200 ml

8.

Masło 82,5% - 25 g

9.

Rafinowany olej roślinny - 30 ml

10.

Sól - 1 łyżeczka

11.

Zmielony czarny pieprz - ⅕ łyżeczka

12.

Wędzona mielona papryka - ½ łyżeczka

13.

Zmielona gałka muszkatołowa - ⅕ łyżeczka

14.

Imbir w proszku - ⅕ łyżeczka

15.

Liść laurowy - 1 szt.

16.

Słodki groszek - 2 szt.

17.

Świeża pietruszka - ⅕ pęcz.

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

33%

Tłuszcz

110г

🍚

50%

Węglowodany

165г

🥩

17%

Białko

56г

🔥

1808

Kcal

Dzienne wartości

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej rafinowany olej. Wyłóż do niego pokrojoną cebulę. Mieszając, podsmażaj warzywa na średnim ogniu do miękkości.

Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej rafinowany olej. Wyłóż do niego pokrojoną cebulę. Mieszając, podsmażaj warzywa na średnim ogniu do miękkości.
2

Krok 2

Ząbki czosnku obierzcie z łupin, pokrójcie na cienkie plasterki, dodajcie do zeszkolonej cebuli. Wymieszajcie warzywa, kontynuujcie smażenie ich razem przez 1 minutę.

Ząbki czosnku obierzcie z łupin, pokrójcie na cienkie plasterki, dodajcie do zeszkolonej cebuli. Wymieszajcie warzywa, kontynuujcie smażenie ich razem przez 1 minutę.
3

Krok 3

Umyj marchew, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj marchew do garnka z cebulą i czosnkiem.

Umyj marchew, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj marchew do garnka z cebulą i czosnkiem.
4

Krok 4

Mieszaj, kontynuuj smażenie warzyw razem jeszcze 3 minuty.

Mieszaj, kontynuuj smażenie warzyw razem jeszcze 3 minuty.
5

Krok 5

Dynię obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne z pestkami. Pokrój dynię w kostkę średniej wielkości, dodaj do garnka. Dodaj mały kawałek masła.

Dynię obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne z pestkami. Pokrój dynię w kostkę średniej wielkości, dodaj do garnka. Dodaj mały kawałek masła.
6

Krok 6

Mieszając, kontynuuj smażenie warzyw na średnim ogniu jeszcze kilka minut. Wsyp do garnka mielone przyprawy. One nadadzą zupie szczególny aromat.

Mieszając, kontynuuj smażenie warzyw na średnim ogniu jeszcze kilka minut. Wsyp do garnka mielone przyprawy. One nadadzą zupie szczególny aromat.
7

Krok 7

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę średniej wielkości. Wyłóż warzywa do garnka z resztą składników.

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę średniej wielkości. Wyłóż warzywa do garnka z resztą składników.
8

Krok 8

Wlej gorący bulion z kurczaka. Dodaj sól, liść laurowy i czarny pieprz dla aromatu. Przykryj garnek pokrywką, doprowadź bulion do wrzenia. Gotuj zupę na wolnym ogniu do miękkości warzyw.

Wlej gorący bulion z kurczaka. Dodaj sól, liść laurowy i czarny pieprz dla aromatu. Przykryj garnek pokrywką, doprowadź bulion do wrzenia. Gotuj zupę na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
9

Krok 9

W międzyczasie przygotuj grzanki do zupy. Biały chleb pokrój w kostkę, skrop oliwą z oliwek i posyp suszoną bazylią i czosnkiem. Usmaż kawałki chleba na suchej patelni na złoty kolor.

W międzyczasie przygotuj grzanki do zupy. Biały chleb pokrój w kostkę, skrop oliwą z oliwek i posyp suszoną bazylią i czosnkiem. Usmaż kawałki chleba na suchej patelni na złoty kolor.
10

Krok 10

Kiedy warzywa zmiękną, zdejmij zupę z ognia. Wyjmij z bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksuj zupę dyniową na gładkie puree za pomocą blendera ręcznego.

Kiedy warzywa zmiękną, zdejmij zupę z ognia. Wyjmij z bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksuj zupę dyniową na gładkie puree za pomocą blendera ręcznego.
11

Krok 11

Wlej śmietankę do zupy dyniowej, wymieszaj. Postaw zupę krem z powrotem na kuchenkę, doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień.

Wlej śmietankę do zupy dyniowej, wymieszaj. Postaw zupę krem z powrotem na kuchenkę, doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień.
12

Krok 12

Gotową zupę krem z dyni ze śmietanką rozlej do porcji w talerzach. Udekoruj każdą porcję grzankami, mieloną papryką i świeżą zielenią pietruszki.

Gotową zupę krem z dyni ze śmietanką rozlej do porcji w talerzach. Udekoruj każdą porcję grzankami, mieloną papryką i świeżą zielenią pietruszki.
13

Krok 13

Smacznego!

Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Marynowane pomidory z octem na zimę

Дарина Сіліна

2137

Kcal

45

Białko

36

Tłuszcz

453

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone