MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciastka z gotowanym mlekiem skondensowanym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Ciastka z gotowanym mlekiem skondensowanym

Dodaj do planów


Czas gotowania

40 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kruche, delikatne, smaczne, szybkie, rozpływające się w ustach! Ciasteczka z gotowanym skondensowanym mlekiem to dwie kruche i bardzo delikatne połówki, połączone parami słodkim nadzieniem. Przygotowuje się go zaskakująco szybko i z minimum najprostszych składników. Ciasto to idealnie komponuje się z herbatą lub kawą.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 3

Porcje:

1.

Cukier waniliowy - ½ łyżeczka

2.

Skrobia kukurydziana - 30 g

3.

Gotowane mleko skondensowane - 200 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

10%

Tłuszcz

17г

🍚

82%

Węglowodany

141г

🥩

9%

Białko

15г

🔥

771

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak upiec kruche ciasteczka z gotowanym skondensowanym mlekiem? Odmierz wymagane składniki. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby stało się miękkie. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną. Ponieważ ciasteczka mają słodkie nadzienie, ciasto zrobiłam średnio słodkie. Jeśli wolisz słodsze, użyj więcej cukru pudru. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone gotowane mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności.

Jak upiec kruche ciasteczka z gotowanym skondensowanym mlekiem? Odmierz wymagane składniki. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby stało się miękkie. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną. Ponieważ ciasteczka mają słodkie nadzienie, ciasto zrobiłam średnio słodkie. Jeśli wolisz słodsze, użyj więcej cukru pudru. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone gotowane mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności.
2

Krok 2

W misce wymieszaj miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy (lub waniliowy na czubku noża). Dodaj sól, aby zrównoważyć smak. Używaj cukru pudru, a nie cukru. Cukier nie będzie miał czasu się rozpuścić i w cieście mogą być wyczuwalne ziarna.

W misce wymieszaj miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy (lub waniliowy na czubku noża). Dodaj sól, aby zrównoważyć smak. Używaj cukru pudru, a nie cukru. Cukier nie będzie miał czasu się rozpuścić i w cieście mogą być wyczuwalne ziarna.
3

Krok 3

Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.

Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.
4

Krok 4

Mąkę wymieszać ze skrobią i stopniowo przesiać do masy maślanej. Wszystko szybko wymieszaj. W zależności od konsystencji ciasta możesz potrzebować mniej mąki.

Mąkę wymieszać ze skrobią i stopniowo przesiać do masy maślanej. Wszystko szybko wymieszaj. W zależności od konsystencji ciasta możesz potrzebować mniej mąki.
5

Krok 5

Ciasto jest bardzo miękkie, giętkie i nie klei się do dłoni. Włóż ciasto do lodówki na 15 minut.

Ciasto jest bardzo miękkie, giętkie i nie klei się do dłoni. Włóż ciasto do lodówki na 15 minut.
6

Krok 6

Ciasto podzieliłam na dwie części, żeby łatwiej było je rozwałkować. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Lepiej jest natychmiast rozwałkować ciasto na pergaminie, aby ciasteczka nie straciły kształtu po przeniesieniu.

Ciasto podzieliłam na dwie części, żeby łatwiej było je rozwałkować. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Lepiej jest natychmiast rozwałkować ciasto na pergaminie, aby ciasteczka nie straciły kształtu po przeniesieniu.
7

Krok 7

Za pomocą foremek wycinaj kawałki ciasta. Górną część ciasteczka zrobiłam z dziurką w środku. Ciasteczka można wycinać za pomocą dowolnego okrągłego wycięcia, np. filiżanki.

Za pomocą foremek wycinaj kawałki ciasta. Górną część ciasteczka zrobiłam z dziurką w środku. Ciasteczka można wycinać za pomocą dowolnego okrągłego wycięcia, np. filiżanki.
8

Krok 8

Z drugiej części ciasta wycinamy także ciasteczka.

Z drugiej części ciasta wycinamy także ciasteczka.
9

Krok 9

Połącz kawałki ciasta, ponownie je rozwałkuj i wytnij resztę ciasteczek.

Połącz kawałki ciasta, ponownie je rozwałkuj i wytnij resztę ciasteczek.
10

Krok 10

Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Uważaj, aby ciasteczka nie wyschły i nie stały się twarde. Powinno zachować blady kolor, wtedy będzie delikatne i kruche. Należy pamiętać, że czas i warunki pieczenia mogą się różnić. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.Schłodź wypieki.

Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Uważaj, aby ciasteczka nie wyschły i nie stały się twarde. Powinno zachować blady kolor, wtedy będzie delikatne i kruche. Należy pamiętać, że czas i warunki pieczenia mogą się różnić. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.Schłodź wypieki.
11

Krok 11

Na jedno ciasteczko nałóż warstwę gotowanego skondensowanego mleka.

Na jedno ciasteczko nałóż warstwę gotowanego skondensowanego mleka.
12

Krok 12

Przykryj drugim ciasteczkiem. W ten sposób uformuj wszystkie ciasteczka. Wyszło 16 ciastek o średnicy 5 cm.

Przykryj drugim ciasteczkiem. W ten sposób uformuj wszystkie ciasteczka. Wyszło 16 ciastek o średnicy 5 cm.
13

Krok 13

Można podawać kruche ciasteczka z gotowanym skondensowanym mlekiem.

Można podawać kruche ciasteczka z gotowanym skondensowanym mlekiem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone