Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
20
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Każdy może przygotować konfiturę pomarańczową w domu: najważniejsze jest znalezienie „odpowiednich” owoców cytrusowych. Które dokładnie? Nie za słodki, nie za miękki. Idealne są te z Sewilli (są szczerze gorzkie, ale bardzo aromatyczne), ale takich raczej nie znajdziesz. Ale możesz po prostu użyć kwaśnych pomarańczy, które w czystej postaci nie są zbyt przyjemne do jedzenia. Szczegółowy przepis na konfiturę znajdziesz poniżej, a my jesteśmy pewni, że po jednorazowym przetestowaniu go w praktyce będziesz go powtarzał wielokrotnie – ku uciesze wszystkich domowników.
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Pomarańczowy - 900 g
sok jabłkowy - 600 ml
Cukier - 900 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
4г
🍚
Węglowodany
1029г
🥩
Białko
11г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki dżemu. Pomarańcze umyć, następnie pokroić w cienkie plasterki wraz ze skórką. Usuń nasiona i zawiąż je w węzeł wykonany z kilku warstw gazy.
Umieść plasterki pomarańczy w rondlu z sokiem jabłkowym. Umieść tam wiązkę z nasionami. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez 30–40 minut, aż skórkę pomarańczową będzie można łatwo przekłuć widelcem.
Dodać cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zwiększ ogień, zagotuj i gotuj konfiturę przez około cztery minuty.
Zdejmij mieszaninę z ognia, usuń piankę z powierzchni. Usuń wiązkę z nasionami i wyrzuć. Konfiturę odstawić na 15 minut, aby lekko ostygła. Następnie wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zakręcić je.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku