MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Dżem pomarańczowy

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwy

20 Porcje

0.0

Dżem pomarańczowy

Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

20

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!

Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O przepisie

Każdy może przygotować konfiturę pomarańczową w domu: najważniejsze jest znalezienie „odpowiednich” owoców cytrusowych. Które dokładnie? Nie za słodki, nie za miękki. Idealne są te z Sewilli (są szczerze gorzkie, ale bardzo aromatyczne), ale takich raczej nie znajdziesz. Ale możesz po prostu użyć kwaśnych pomarańczy, które w czystej postaci nie są zbyt przyjemne do jedzenia. Szczegółowy przepis na konfiturę znajdziesz poniżej, a my jesteśmy pewni, że po jednorazowym przetestowaniu go w praktyce będziesz go powtarzał wielokrotnie – ku uciesze wszystkich domowników.

Lista składników

Łącznie składników: 3

Porcje:

1.

Pomarańczowy - 900 g

2.

sok jabłkowy - 600 ml

3.

Cukier - 900 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

0%

Tłuszcz

4г

🍚

99%

Węglowodany

1029г

🥩

1%

Białko

11г

🔥

4158

Kcal

Dzienne wartości

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 20 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki dżemu. Pomarańcze umyć, następnie pokroić w cienkie plasterki wraz ze skórką. Usuń nasiona i zawiąż je w węzeł wykonany z kilku warstw gazy.

2

Krok 2

Umieść plasterki pomarańczy w rondlu z sokiem jabłkowym. Umieść tam wiązkę z nasionami. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez 30–40 minut, aż skórkę pomarańczową będzie można łatwo przekłuć widelcem.

3

Krok 3

Dodać cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zwiększ ogień, zagotuj i gotuj konfiturę przez około cztery minuty.

4

Krok 4

Zdejmij mieszaninę z ognia, usuń piankę z powierzchni. Usuń wiązkę z nasionami i wyrzuć. Konfiturę odstawić na 15 minut, aby lekko ostygła. Następnie wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zakręcić je.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Wermiszel z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

1450

Kcal

38

Białko

77

Tłuszcz

151

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone