Dodaj do planów
Czas przygotowania
24 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi przypadną do gustu osobom, które z zasady uwielbiają odważne eksperymenty kulinarne. Cóż, także dla tych, którzy mają już dość klasycznych przepisów na podobne przetwory! Dzięki dodatkowi orzechów włoskich powidła mają oryginalny smak, który miło zaskoczy Twoich bliskich i gości w domu. Dzieci będą zachwycone już samą „niespodzianką”, gdy w środku owocu znajdą połowę jąderka. Generalnie wszyscy będą zadowoleni. Należy pamiętać, że powidła śliwkowe z orzechami włoskimi gotuje się przez kilka dni w trzech lub czterech partiach, co jest dość wygodne: nie trzeba stać godzinami przy kuchence.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Śliwka - 1.3 kg
Cukier - 1 kg
Woda - 500 ml
Połówki orzechów włoskich (w zależności od liczby śliwek) - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
69г
🍚
Węglowodany
1129г
🥩
Białko
26г
🔥
Kcal
Przygotuj śliwki. Owoce umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Usuń gałęzie. Następnie usuń pestki ze śliwek, nie przecinając ich na pół (spróbuj wypchnąć pestkę np. nie zaostrzoną stroną ołówka, nie przecinając śliwki).
Przygotowane śliwki włóż do miski i zważ, nie zapominając o pojemniku (wiele nowoczesnych wag ma specjalną funkcję). Do zrobienia dżemu potrzebujemy 1 kg obranych owoców.
Przygotuj syrop na dżem. Aby to zrobić, wsyp cukier do przestronnego rondla lub miski i napełnij go zimną pitną wodą. Postawić na średnim ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
Przygotowane śliwki zanurzać we wrzącym syropie i gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż syrop ponownie się zagotuje. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej na 5-6 godzin.
Umieść śliwki w syropie z powrotem na ogniu i gotuj przez 5 minut. Ostudzić. Pozostaw na 5 godzin. Powtórz to jeszcze 3 razy. W tym czasie owoce zostaną nasycone syropem, ale zachowają swój kształt.
Ugotowane śliwki wrzucamy na durszlak i czekamy, aż syrop spłynie na patelnię. Każdą śliwkę nadziewamy połówką orzecha włoskiego. Przygotowane w ten sposób owoce włóż do wysterylizowanych słoików.
Ponownie zagotuj syrop. Ostrożnie polej nim śliwki w słoikach. Pozostaw do ostygnięcia i przykryj plastikowymi pokrywkami. Lepiej przechowywać ten dżem w lodówce.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku