MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Dżem cytrynowy

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Dżem cytrynowy

Dodaj do planów


Czas przygotowania

6 godz.

Czas gotowania

15 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Ten dżem cytrynowy nosi tę nazwę czysto nominalnie, ponieważ w istocie mamy przed sobą słodki preparat, który popularnie nazywany jest „pięciominutowym”. Co samo w sobie jest bardzo dobre, ponieważ lepiej zachowuje składniki odżywcze, ponieważ obróbka cieplna jest minimalna. Dżem ten należy przechowywać w lodówce: ze względu na wysoką zawartość kwasu cytrynowego jest mało prawdopodobne, aby spleśniał, ale może stać się słodki. Ale bądźcie spokojni: tak wspaniały przysmak długo nie będzie się nudził na półce: przyjemnie jest go jeść w czystej postaci, dodawać do herbaty, a także stosować jako dodatek do serników, naleśników i kaszek.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 2

Porcje:

1.

Cytrynowy - 2 kg

2.

Cukier granulowany - 4 kg

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

0%

Tłuszcz

2г

🍚

100%

Węglowodany

4048г

🥩

0%

Białko

18г

🔥

16240

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki dżemu. Cytryny dokładnie umyj szczoteczką lub sztywną gąbką i płynem do mycia naczyń, aby usunąć woskową warstwę, którą producenci używają do powlekania owoców cytrusowych.

2

Krok 2

Bez obierania pokrój cytryny w grube plasterki. Usuń nasiona. Przełóż plasterki cytryny przez maszynę do mięsa z drobną kratką do szerokiego rondla lub miski. Dodać cukier i odstawić na 6-8 godzin. Od czasu do czasu mieszaj.

3

Krok 3

Pojemnik z mieszaniną cytryny postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

4

Krok 4

Powstały dżem cytrynowy wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i przykryć plastikowymi pokrywkami. Włóż go do lodówki. Przechowywać przez 3-4 miesiące.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone