MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Młoda kapusta z farszem w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Młoda kapusta z farszem w piekarniku

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Młoda kapusta z mięsem mielonym w piekarniku otwiera sezon letnich dań. Przygotowaliśmy doskonały przepis, dzięki któremu z łatwością nakarmisz swoich bliskich smacznym, zdrowym i co ważne lekkim obiadem. A wszystko dlatego, że młoda kapusta, jak wszystkie pierwsze sezonowe warzywa, jest pełna świeżości, witamin i niezwykłego smaku, o którym trochę już zapomnieliśmy przez zimę. Bardzo ważne jest użycie w tym daniu młodej kapusty. Przygotowuje się go w technologii gołąbków, ale znacznie szybciej, aby mięso mielone nie miało czasu wyschnąć. Faszerowane liście kapusty zawijamy w tubę, a podczas pieczenia sos dobrze nasiąka mielonym indykiem. I nie ma tu ryżu – dla wielu obserwatorów wagi to duży plus!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Napełnienie indyka - 600 g

2.

Biała kapusta - 700 g

3.

Masło - 105 g

4.

Śmietana 25% (klasyczna) - 100 g

5.

Cebula cebulowa - 2 szt.

6.

Czosnek - 3 ząbek

7.

Zieleń - 50 g

8.

Sól - do smaku

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

40%

Tłuszcz

164г

🍚

24%

Węglowodany

100г

🥩

36%

Białko

151г

🔥

2547

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Drobno posiekaj warzywa i czosnek. Kapustę podzielić na liście i blanszować we wrzącej, osolonej wodzie przez 2–2,5 minuty. – liście powinny stać się mniej sztywne. Po zblanszowaniu posiekaj najmniejsze listki.

2

Krok 2

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Wymieszaj mięso mielone, zioła, smażoną cebulę i posiekaną kapustę.

3

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Nasmaruj głębokie naczynie do pieczenia olejem. Mięso mielone zawiń w blanszowane liście kapusty, zwiń je w rulon otwarty z obu stron. Umieść roladki w formie.

4

Krok 4

Śmietanę wymieszać ze 180 ml wody, dodać sól i pieprz, przelać do formy i piec w piekarniku przez 20–25 minut. Podawać na gorąco.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone