Dodaj do planów
Czas gotowania
20 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Hot dogi z mozzarellą i rukolą są proste, smaczne i szybkie! Mimo „ulicznego” pochodzenia przekąska przygotowana według tego przepisu okazuje się bardzo wyrafinowana. Tradycyjnie hot doga przygotowuje się z wędzoną kiełbasą, musztardą, ketchupem, cebulą i piklami. Jednak nowoczesne przepisy na to danie potrafią swoją różnorodnością zaskoczyć nawet wyrafinowanych miłośników street foodu. Nic dziwnego, że hot dog z mozzarellą i rukolą smakuje bardziej jak włoska bruschetta niż klasyczna amerykańska bułka z kiełbasą. W końcu mozzarella i rukola to kultowe produkty Włoch. Nawiasem mówiąc, postanowiliśmy również zastąpić zwykłą bułkę, preferując francuską bagietkę. Żeby było zupełnie nietypowo i ciekawiej.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Bagietka - 1 szt.
Bawarskie kiełbaski Starodvorie - 4 szt.
Mini mozzarella - 125 g
pomidory koktajlowe - 125 g
Oliwki Kalamata - 10 szt.
Orzeszki piniowe - 30 g
Rukola - kilka liści - 50 g
Czosnek - 1 ząbek
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka
Sok cytrynowy - 15 g
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
275г
🍚
Węglowodany
54г
🥩
Białko
67г
🔥
Kcal
Ugotuj kiełbaski. Pokrój po przekątnej na średnie kawałki. Mozzarellę i pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Usuń pestki z oliwek i posiekaj miąższ.
Na sos włóż do szklanki blendera 30 g rukoli i czosnku, dodaj sól, 2 łyżki. l. oliwa z oliwek i sok z cytryny. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Sosem polej pomidorki koktajlowe i ser.
Bagietkę pokroić na 2 części. Przetnij każdą połówkę wzdłuż, lekko omijając koniec, i otwórz ją jak książkę. Skrop chleb oliwą z oliwek i lekko opiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 2 minuty. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.
Na połowę bagietki ułóż pomidorki koktajlowe z mozzarellą i pokrojonymi w plasterki kiełbaskami. Udekoruj oliwkami, orzeszkami piniowymi i liśćmi rukoli.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku