MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Parowe kotlety wołowe

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

5 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Parowe kotlety wołowe

Dodaj do planów


Czas przygotowania

40 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

5

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kotlety wołowe gotowane na parze są bardzo delikatne i smaczne! To także zdrowa i dietetyczna opcja przygotowania kotletów wołowych. Kawałki takie jak łopatka czy mostek doskonale nadają się do mięsa mielonego. Aby kotlety były naprawdę puszyste i miękkie, warto dodać także posiekaną cukinię, drobno startą marchewkę, puree z dyni lub inny inny składnik roślinny. Nawiasem mówiąc, jeśli nie jesteś wielkim fanem cebuli w kotletach, spróbuj je wstępnie upiec, a następnie posiekaj blenderem i dopiero wtedy dodaj do mielonego mięsa.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Mielona wołowina - 500 g

2.

Cebula - 1 szt.

3.

Cukinia - 100 g

4.

Czosnek - 2 ząbek

5.

Skrobia (kukurydziana, ryżowa) - 2 łyżka

6.

Mielona papryka - ½ łyżeczka

7.

Mielona kolendra - ½ łyżeczka

8.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

9.

Olej roślinny - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

52%

Tłuszcz

202г

🍚

22%

Węglowodany

83г

🥩

26%

Białko

100г

🔥

2578

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 5 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Usuń mieloną wołowinę 30 minut przed gotowaniem. Czosnek zmiel przez praskę lub posiekaj bardzo drobno nożem. Cebulę pokroić w małe kostki. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce i lekko wycisnąć rękoma.

2

Krok 2

Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 6-7 minut, aż będzie przezroczysta.

3

Krok 3

Na patelnię z cebulą dodaj czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 2-3 minuty. Jeśli nie chcesz, aby kotlety zawierały nadmiar tłuszczu, połóż gotowe podsmażenie na sicie, aby olej odciekł.

4

Krok 4

Przełóż mieloną wołowinę do głębokiej miski. Do mięsa dodać podsmażoną cukinię, cebulę i czosnek, paprykę, kolendrę i skrobię. Sól, pieprz i ugniataj mięso mielone przez co najmniej 5-7 minut.

5

Krok 5

Ubij mięso mielone o dno lub boki miski co najmniej 15 razy i pozostaw do zaparzenia na 10 minut. Do czystej miski wlej zimną wodę. Zanurz dłonie w wodzie i uformuj kotleciki o wybranej wielkości.

6

Krok 6

W razie potrzeby nasmaruj tace do gotowania na parze olejem roślinnym. Kotlety układamy na blachach i wstawiamy do nagrzanego naczynia do gotowania na parze. Gotuj kotlety przez 30-40 minut, w zależności od ich wielkości.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone