Dodaj do planów
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
5
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kotlety wołowe gotowane na parze są bardzo delikatne i smaczne! To także zdrowa i dietetyczna opcja przygotowania kotletów wołowych. Kawałki takie jak łopatka czy mostek doskonale nadają się do mięsa mielonego. Aby kotlety były naprawdę puszyste i miękkie, warto dodać także posiekaną cukinię, drobno startą marchewkę, puree z dyni lub inny inny składnik roślinny. Nawiasem mówiąc, jeśli nie jesteś wielkim fanem cebuli w kotletach, spróbuj je wstępnie upiec, a następnie posiekaj blenderem i dopiero wtedy dodaj do mielonego mięsa.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Mielona wołowina - 500 g
Cebula - 1 szt.
Cukinia - 100 g
Czosnek - 2 ząbek
Skrobia (kukurydziana, ryżowa) - 2 łyżka
Mielona papryka - ½ łyżeczka
Mielona kolendra - ½ łyżeczka
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Olej roślinny - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
202г
🍚
Węglowodany
83г
🥩
Białko
100г
🔥
Kcal
Usuń mieloną wołowinę 30 minut przed gotowaniem. Czosnek zmiel przez praskę lub posiekaj bardzo drobno nożem. Cebulę pokroić w małe kostki. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce i lekko wycisnąć rękoma.
Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 6-7 minut, aż będzie przezroczysta.
Na patelnię z cebulą dodaj czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 2-3 minuty. Jeśli nie chcesz, aby kotlety zawierały nadmiar tłuszczu, połóż gotowe podsmażenie na sicie, aby olej odciekł.
Przełóż mieloną wołowinę do głębokiej miski. Do mięsa dodać podsmażoną cukinię, cebulę i czosnek, paprykę, kolendrę i skrobię. Sól, pieprz i ugniataj mięso mielone przez co najmniej 5-7 minut.
Ubij mięso mielone o dno lub boki miski co najmniej 15 razy i pozostaw do zaparzenia na 10 minut. Do czystej miski wlej zimną wodę. Zanurz dłonie w wodzie i uformuj kotleciki o wybranej wielkości.
W razie potrzeby nasmaruj tace do gotowania na parze olejem roślinnym. Kotlety układamy na blachach i wstawiamy do nagrzanego naczynia do gotowania na parze. Gotuj kotlety przez 30-40 minut, w zależności od ich wielkości.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku