PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
12 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasteczka chryzantemowe przez maszynę do mięsa - klasyczny przepis kuchni radzieckiej. To było wtedy niesamowite: piękne ciasteczka można było upiec w domu „jak ze sklepu”. Zwłaszcza jeśli nie ma specjalnych form do pieczenia. Zapraszamy do wspomnień z dzieciństwa i upieczenia tych zwiewnych słodkich chryzantem z ciasta kruchego. Poproś dzieci, aby ci pomogły; może być rozbawione procesem gotowania. Pamiętaj, aby dobrze schłodzić ciasto: wtedy nie będzie „pływać” podczas pieczenia, a chryzantemy będą miały wyraźny, piękny kształt.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Mąka pszenna premium - 450 g
Cukier - 200 g
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 200 g
Wybierz jajka - 2 szt.
Rafinowany olej słonecznikowy - 2 łyżka
Skrobia ziemniaczana - 50 g
Proszek do pieczenia ciasta - 10 g
Sól - ½ łyżeczka
Cukier puder/lody do podania - 1 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
211г
🍚
Węglowodany
569г
🥩
Białko
60г
🔥
Kcal
W przypadku ciasteczek chryzantemowych składniki należy wcześniej wyjąć z lodówki; powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj blachę do pieczenia: wyłóż ją papierem do pieczenia i odłóż na bok. W misce wymieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sól.
W osobnej dużej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę. Zajmie to około 5 minut. Mieszanka stanie się lżejsza i bardziej przewiewna. Dodaj olej słonecznikowy i ponownie ubijaj, aż składniki się połączą.
Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ubijając masę. Wyłącz mikser. Dodać suche składniki i zagnieść ciasto najpierw łyżką, a następnie ręką. Powinieneś otrzymać miękkie, plastikowe ciasto.
Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, gdyż ciasteczka staną się twarde. Ciasto podzielić na kilka małych kiełbasek (muszą łatwo zmieścić się w otworze maszynki do mięsa), zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Maszynę do mielenia mięsa umieść obok przygotowanej blachy do pieczenia. Przełóż kiełbaski z ciasta przez maszynę do mięsa o dużych oczkach. Gdy tylko 5-7 cm ciasta wyjdzie przez komórki, zatrzymaj maszynę do mięsa.
Ciasto przecinaj nożem, ostrożnie podpierając drugą ręką powstały „kwiatek”. Zaciśnij palcami część ciasta u podstawy, tworząc „pączek” ciasteczek z chryzantemami. Ciastka układać na blasze w odległości 1-2 cm od siebie.
Piecz ciasteczka przez 10-15 minut, aż uzyskają jasnozłoty kolor. Studzimy je na drucianej kratce. Przed podaniem posyp ciasteczka chryzantemowe cukrem pudrem za pomocą sitka.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku