MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Królik w sosie własnym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Królik w sosie własnym

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 15 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Królicze fricassee to tradycyjne francuskie danie składające się z duszonego mięsa w białym sosie. W najbardziej klasycznej wersji tuszkę króliczą wraz z kośćmi kroimy na średnie kawałki, lekko podsmażamy na maśle na złoty kolor, posypujemy mąką i gotujemy do miękkości w bulionie lub śmietanie (czasem i na jednym, i na drugim). Do potrawy można dodać świeży lub mrożony zielony groszek, kapary i drobno posiekane pieczarki. Przed podaniem fricassee posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 16

Porcje:

1.

Nogi królika - 4 szt.

2.

Pory (biała część) - 1 szt.

3.

Rosół (warzywny/kurczak) - 300 ml

4.

Wytrawne białe wino - 200 ml

5.

Czosnek - 5 ząbek

6.

Mąka - 2 łyżka

7.

Olej roślinny lub ghee do smażenia - 2 łyżka

8.

Krem 20% - opcjonalnie - do smaku

9.

Olej roślinny - do smaku

10.

Sól - do smaku

11.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

12.

Tymianek (tymianek) - 3 pęczek

13.

Pietruszka - 3 pęczek

14.

Por (zielona część) - 2 szt.

15.

Seler ogonkowy - 1 szt.

16.

Liść laurowy duży - 1 szt.

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

46%

Tłuszcz

176г

🍚

33%

Węglowodany

125г

🥩

21%

Białko

79г

🔥

2548

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Por (białą część) pokroić w cienkie półpierścienie. Czosnek posiekaj nożem, nie za drobno, ale nie za grubo. Zbierz wszystkie składniki bukietu garni, przewiązując go sznurkiem. Udka królika dzielimy na udo i podudzie.

2

Krok 2

Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i trochę roztopionego masła. Dodaj pory i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut. Dodać czosnek, smażyć kolejne 2 minuty.

3

Krok 3

Gotowe podsmażenie zdejmij z patelni i przełóż do miski. Dodaj resztę ghee na patelnię i podgrzej. Smaż nogi królika z obu stron na złoty kolor.

4

Krok 4

Cebulę i czosnek wrzucić na patelnię z mięsem, posypać mąką i dobrze wymieszać, smażyć 1-2 minuty. Wlać wino, wszystko dokładnie wymieszać. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż wino odparuje o połowę.

5

Krok 5

Na patelnię wlewamy bulion (cały płyn powinien zakrywać mięso w połowie), dodajemy sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Dodaj bukiet garni, zmniejsz ogień do nieco mniejszego niż średni, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40-60 minut. Czas gotowania zależy od wielkości nóg i jakości mięsa.

6

Krok 6

Jeśli chcesz nadać potrawie kremowy smak, dodaj śmietanę na 5 minut przed końcem gotowania. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, na średnim ogniu. Podawaj gorącą fricassee z królika z dodatkiem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone