MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Dżem z czereśni z orzechami włoskimi

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

15 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Dżem z czereśni z orzechami włoskimi

Dodaj do planów


Czas przygotowania

24 godz.

Czas gotowania

2 godz.

Porcje

15

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Dżem wiśniowy z orzechami włoskimi potrafi zaskoczyć nawet bardzo wyrafinowanych smakoszy zarówno samym pomysłem, jak i oczywiście niesamowitym smakiem. Warto zauważyć, że owoce te nie są tak często wykorzystywane do zbioru na zimę, w porównaniu z tymi samymi wiśniami. I zupełnie na próżno! W wiśniach jest wyraźnie więcej miąższu niż w wiśniach, a smak jest dość bogaty. Cóż, jeśli usuniesz nasiona z owocu i włożysz do środka orzechy, otrzymasz nie tylko dżem, ale wykwintny deser. Wypróbowaliśmy ten pomysł w praktyce i byliśmy przekonani, że działa doskonale. Powiedzmy sobie szczerze: nie musieliśmy długo przechowywać słoiczka z próbką konfitury wiśniowo-orzechowej!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Wiśnie - 1 kg

2.

Cukier - 1 kg

3.

Woda - 250 ml

4.

Orzech włoski - 200 g

5.

Wanilia w strąkach - 1 szt.

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

10%

Tłuszcz

135г

🍚

86%

Węglowodany

1132г

🥩

3%

Białko

42г

🔥

5932

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 15 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj składniki na dżem. Wiśnie umyć i dobrze osuszyć, rozłożyć na ręczniku papierowym. Następnie usuń nasiona z owocu za pomocą szpilki lub wykałaczki (nie używaj specjalnego urządzenia do usuwania nasion, spowoduje to poważne uszkodzenie jagód, a do tego dżemu wiśnie powinny pozostać jak najbardziej nienaruszone, z małą dziurką).

2

Krok 2

Orzechy włoskie zalać wrzącą wodą, aż całkowicie je zakryje i pozostawić na 20 minut. Następnie usuń brązową skórkę z jąder. Nafaszeruj nimi wiśnie.

3

Krok 3

Zrób syrop na dżem. Do szerokiego rondla wsypać cukier i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, mieszając. Gotuj przez 3 minuty i zdejmij z ognia. Wiśnie i orzechy włożyć do syropu i odstawić na 24 godziny.

4

Krok 4

Wiśnie i orzechy umieścić w syropie na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj przez 40–45 minut. Nie dopuścić do silnego zagotowania: powierzchnia powinna lekko drżeć.

5

Krok 5

Dokładnie umyj słoiki i pokrywki po dżemie, a następnie wysterylizuj je w dogodny dla Ciebie sposób. Wyłóż na ręczniki papierowe i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

6

Krok 6

Do konfitury wiśniowej z orzechami dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii i gotujemy kolejne 10 minut. Wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami. Przykryj grubym kocem i odstaw na 24 godziny.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone