Czas przygotowania
8 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
W sezonie na jagody północne – od wczesnej jesieni do późnej wiosny, kiedy w zamrażarkach są jeszcze zapasy – ten pięciominutowy dżem żurawinowy jest doskonałą propozycją. Można go gotować codziennie, prawie bez kłopotów. W zasadzie nie jest nawet konieczne wstępne zaparzanie żurawiny cukrem - można je po prostu podgrzać do wrzenia na małym ogniu, a następnie gotować zgodnie z nazwą - dokładnie pięć minut.
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Mrożone żurawiny - 1 kg
Cukier granulowany - 1 kg
Porcje:
🥓
Tłuszcz
2г
🍚
Węglowodany
1032г
🥩
Białko
5г
🔥
Kcal
Sortuj mrożoną lub świeżą żurawinę, usuwając łodygi i liście. Posortowane jagody wsypać do miski na konfiturę lub do szerokiego rondla/rondla z grubym dnem Do żurawiny dodać cukier, delikatnie wymieszać i odstawić na 8–12 godzin. W tym czasie żurawinę z cukrem można wymieszać kilkukrotnie.
Włóż miskę/rondlę/rondełko do żurawin i postaw je na dużym ogniu, delikatnie mieszając, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając, przez 5–7 minut. Ostrożnie usuń piankę.
Zdejmij pojemnik z dżemem z ognia, gorący dżem przełóż do wysterylizowanych słoików, zamknij, odwróć słoiki i ostudź do góry dnem. Dżem najlepiej przechowywać w lodówce.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku