Czas przygotowania
12 godz.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Porcje
60
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Dżem morelowy na zimę można przygotować według prostego, klasycznego przepisu – do owoców dodać cukier i gotować za jednym razem. Ale nawet w tym przypadku dżem okazuje się tak piękny, że nie można go nie spróbować.
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Morela - 1 kg
Cukier granulowany - 1 kg
Woda - 180 ml
Porcje:
🥓
Tłuszcz
1г
🍚
Węglowodany
1087г
🥩
Białko
9г
🔥
Kcal
Aby przygotować dżem morelowy na zimę, należy posortować owoce, usunąć zepsute, zbyt miękkie i zbyt twarde. Morele włóż do miski z zimną wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie spłucz i umieść na durszlaku. Przenieś morele na ręcznik i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Morele przekrój na pół i usuń pestki. Teraz zważ owoce i odmierz wymaganą ilość. Morele przekładamy do miseczki na dżem lub szerokiego rondla, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin, aż morele puszczą sok.
Do moreli wlać wodę, wymieszać i postawić na średnim ogniu. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, aby cukier równomiernie się rozgrzał i nie przypalił.
Kiedy cały cukier się rozpuści, zagotuj syrop. Zmniejszyć nieco ogień – syrop nie powinien za bardzo się zagotować. Zacznij odtłuszczać, w przeciwnym razie nie uzyskasz klarownego syropu.
Gotuj dżem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 45-50 minut. Sprawdź gotowość dżemu: upuść kroplę syropu na spodek, odstaw na 1 minutę, a następnie obróć spodek w różnych kierunkach. Jeśli dżem jest gotowy, kropla nie będzie się rozprzestrzeniać.
Zdejmij dżem z ognia, przykryj ręcznikiem lub gazą i całkowicie ostudź. Ostudzony dżem przełóż do czystych, suchych słoików i zamknij pokrywki. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku