Czas przygotowania
8 godz.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Robiąc dżem z obranych mandarynek, zyskujesz wszystkie zalety małych „czapek z mlekiem szafranowym”: soczystość i słodycz plasterków, szalony aromat skórki z lekką goryczką, która nadaje jasnemu deserowi szczególnego uroku. Najważniejsze jest, aby pamiętać o dokładnym umyciu mandarynek za pomocą pędzelka, aby usunąć cienką warstwę wosku pokrywającą owoce cytrusowe. Służy do przetwarzania owoców w celu konserwacji, pięknego wyglądu i zapobiegania pleśni podczas transportu i przechowywania.
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Mandarynka - 1 kg
Cukier granulowany - 1 kg
Porcje:
🥓
Tłuszcz
2г
🍚
Węglowodany
1072г
🥩
Białko
8г
🔥
Kcal
Dżem mandarynkowy gotuje się ze skórką, dlatego pamiętaj o umyciu mandarynek pędzelkiem, dokładnie usuwając nałożony na nie wosk, aby zapewnić lepszą konserwację. Wytrzyj mandarynki do sucha ręcznikiem.
Syrop ugotować z cukru i 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
Mandarynki pokroić w cienkie (2-3 mm) kółka. Ostrożnie zanurz krążki mandarynek w syropie.
Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, usuwając pianę, jeśli się pojawi. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 2 godziny.
Powtórzyć doprowadzanie do wrzenia na dużym ogniu, gotowanie przez trzy minuty i chłodzenie przez 2 godziny jeszcze 3 razy. Wlać dżem do wyparzonych słoików i w razie potrzeby zakręcić.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku