PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kapusta duszona na patelni to kolejna propozycja na szybki, smaczny obiad dla całej rodziny. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli korzysta się z pomocy kuchennych – mandoliny lub tarki obrotowej. Lepiej wybrać grubościenną patelnię, w której duszona kapusta okazuje się szczególnie soczysta i aromatyczna, nawet jeśli weźmiesz twarde odmiany zimowe. Jeśli chodzi o gulasz, może to być wołowina, wieprzowina, indyk lub dowolne inne mięso. Najważniejsze jest, aby wybrać produkt wysokiej jakości o dobrym składzie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Gulasz (dowolny) - 500 g
Biała kapusta - 1 kg
Pomidory pokrojone we własnym soku - 250 g
Cebula - 1 szt.
Marchewka - 1 szt.
Czosnek - 3 ząbek
Słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
Olej roślinny - do smaku
Czerwony, ostry mielony pieprz - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Koperek lub natka pietruszki do podania - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
192г
🍚
Węglowodany
126г
🥩
Białko
110г
🔥
Kcal
Przygotuj warzywa. Posiekaj kapustę cienko. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub cienkie piórka. Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce. Drobno posiekaj czosnek nożem lub przepuść przez prasę.
Przełóż gulasz na głęboki talerz. Ostrożnie usuń tłuszcz i odłóż go na bok. Sam gulasz pokroić nożem na małe kawałki o wielkości 3-4 cm.
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść tłuszcz z gulaszu, a jeśli jest go za mało, dodaj odrobinę oleju roślinnego. Dobrze podgrzej i dodaj cebulę, smaż przez 3-4 minuty.
Na patelnię wrzucamy czosnek i ciągle mieszamy, smażymy 2-3 minuty. Dodać marchewkę, od czasu do czasu mieszając, smażyć kolejne 4-5 minut.
Na patelnię z warzywami dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem, ciągle mieszając, dusić przez 3 minuty. Dodać kapustę, dokładnie wymieszać. Warzywa dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka.
Posolić i popieprzyć kapustę, dodać paprykę i ostrą paprykę, dokładnie wymieszać. Dodać duszoną kapustę i wymieszać. Dusić pod przykryciem kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na co najmniej 10 minut. Podawać udekorowane posiekanymi ziołami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku