Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ciasto Wielkanocne PP, przygotowane zgodnie z podstawowymi kanonami zdrowej diety, będzie ozdobą świątecznego stołu i nie naruszy w żaden sposób zasad Waszego odżywiania! Składniki nie zawierają białego cukru i drożdży - zamiast tego weźmiemy odrobinę syropu z agawy lub topinamburu i proszek do pieczenia, mąkę pszenną zastąpimy dwoma rodzajami mąk bezglutenowych - ryżową i kukurydzianą, a także dodamy alternatywne mleko - sojowe, migdałowy lub kokosowy. Po przygotowaniu ciasta wielkanocnego według naszego przepisu krok po kroku nie pozostaniesz bez tradycyjnego poczęstunku na wakacjach!
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mąka ryżowa - 300 g
Mąka kukurydziana - 200 g
Jajka - 4 szt.
Czekoladowe mleko sojowe - 120 ml
Masło kokosowe - 50 g
Syrop z karczochów jerozolimskich - 6 łyżka
Sok cytrynowy - 1 łyżka
Proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
Suszona żurawina - 50 g
płatki kokosowe - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
78г
🍚
Węglowodany
523г
🥩
Białko
73г
🔥
Kcal
Oddziel żółtka od białek i umieść je w osobnych miskach. Do miski z żółtkami wlać mleko sojowe (5 łyżek). Syrop z topinamburu i olej kokosowy dokładnie wymieszaj mikserem.
Połączyć oba rodzaje mąki. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać trzepaczką lub szpatułką. Wlać do miski z żółtkami i mlekiem, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać mikserem. Do ciasta wmieszaj suszoną żurawinę.
Białka ubić na stabilną pianę. Do miski z ciastem dodać białka w trzech porcjach. Po każdym dodaniu wymieszaj ciasto szpatułką, uważając, aby nie naruszyć puszystej konsystencji białek.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieścić kratkę na środkowej półce piekarnika. Napełnij tortownicę o średnicy 16 cm ciastem nie więcej niż w połowie lub w dwóch trzecich.
Wstaw blachę z ciastem do piekarnika i piecz ciasto wielkanocne PP przez 30-35 minut. Gotowość sprawdź drewnianym szpikulcem – nie powinno na nim pozostać okruchy ani niedopieczone ciasto.
Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić na metalowej kratce. Płatki kokosowe prażymy na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Pozostałym syropem posmaruj wierzch wielkanocnego ciasta i posyp grubo płatkami kokosa.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku