Dodaj do planów
Czas przygotowania
8 godz.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pasus tolma, czyli pasuts tolma w liściach kapusty, to kultowe danie ormiańskie. Rozbieżności w nazwie mają związek z wymową. Niektórzy słyszą „pasus”, inni „pasuts”, to samo dotyczy tolmy i dolmy. Ważne jest, co znaczą te słowa – Wielkopostna Dolma. Charakterystyczne jest, że w wersji klasycznej przygotowywana jest z liści kiszonej kapusty. Jesienią kapusta jest specjalnie solona z główkami w dużych beczkach, aby tradycyjnie przygotować świąteczną dolmę pasut na Nowy Rok. Ale nie każdy mieszkający w rosyjskich miastach ma okazję dostać kiszoną kapustę do głowy. Dlatego nie jest zabronione robienie rondla dolmy ze świeżych liści kapusty. Właśnie tego używamy w naszym przepisie, a świeżą kapustę przygotowujemy w taki sam sposób, jak kapustę kiszoną. Tyle, że dla kwaśności do farszu i dressingu dodamy odrobinę soku z cytryny. W tym samym celu ormiańskie gospodynie domowe dodają suszone śliwki na patelnię z dolmą. Dokładnie kwaśne śliwki, a nie suszone śliwki. Ale w przypadku jego braku możesz wziąć słodkie śliwki - okaże się również bardzo smaczne. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby do nadzienia można nawet dodać kawałki suszonych owoców. Pasuts dolma to zimna przekąska. Ale pamiętaj, aby spróbować na ciepło. A co jeśli tak Ci się bardziej spodoba?
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 19
Porcje:
Biała kapusta - 1 szt.
Bulgur lub orkisz - 200 g
Ryż - 100 g
czerwona fasola - 100 g
Ciecierzyca - 100 g
Czerwona soczewica - 100 g
Cebula cebulowa - 2 szt.
Cytrynowy - 1 szt.
Śliwki - 100 g
Zieleń - 60 g
Suszone zioła - 2 łyżeczka
koncentrat pomidorowy - 3 łyżka
Rafinowany olej roślinny - do smaku
Mielona papryka - 1 łyżeczka
Mielona papryczka chili - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Mielony kminek - do smaku
Mielona kolendra - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
165г
🍚
Węglowodany
575г
🥩
Białko
150г
🔥
Kcal
Fasolę i ciecierzycę namoczyć przez noc i osobno gotować do miękkości w osolonej wodzie. Soczewicę, ryż i kaszę bulgur (lub orkisz) można po prostu namoczyć na kilka godzin lub ugotować do połowy ugotowaności.
Wymieszaj wszystkie przygotowane ziarna i rośliny strączkowe w jednej misce. Ważne jest, aby wszystkie te składniki zostały wcześniej ugotowane oddzielnie, ponieważ wymagają one innego czasu gotowania.
Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę. Na dużej patelni rozgrzej połowę oleju roślinnego. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, na małym ogniu, aż będzie miękka i przezroczysta.
Do smażonej cebuli dodać wszystkie przyprawy - paprykę, ostrą paprykę czarną i czerwoną, kminek, kolendrę. Dodać suszone zioła, wycisnąć czosnek przez praskę, dodać 1 łyżkę. l. koncentrat pomidorowy. Mieszając, gotuj mieszaninę na małym ogniu przez 1-2 minuty.
Drobno posiekaj połowę świeżych ziół i wrzuć na patelnię z cebulą i przyprawami. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Umieść mieszaninę roślin strączkowych i zbóż na patelni i dobrze wymieszaj. Dodaj sok z połowy cytryny i sól, pamiętaj jednak, że fasolę i ciecierzycę gotowano w osolonej wodzie.
Przygotuj kapustę. Usuń uszkodzone liście. Zrób nacięcia wokół łodygi. W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i włóż do niej główkę kapusty. Gdy woda się zagotuje, poczekaj 2 minuty, a następnie usuń zewnętrzne liście. I tak stopniowo usuwaj ugotowane i zmiękczone liście, umieszczając je na durszlaku.
Strząsnąć pozostałą wodę z schłodzonych liści kapusty. Odetnij wszelkie szorstkie miejsca. Jeśli liście są duże, można je przeciąć na pół. Pasuts dolma nie powinna być zbyt mała, skup się na średniej wielkości.
Na liście nałóż farsz i zwiń je w kopertę, jak gołąbki. Gotową dolmę układamy w rzędach w dużym rondlu. Pomiędzy tymi rzędami ułóż suszone śliwki lub suszone śliwki, posyp świeżymi ziołami.
Resztę koncentratu pomidorowego i 2 łyżki wymieszać z niewielką ilością wrzącej wody. l. olej roślinny. Dodaj sok z połowy cytryny i odrobinę soli. Tą mieszanką wylać równomiernie na dolmę pasuts, a następnie dodać więcej wrzącej wody, tak aby woda dotarła do górnej warstwy.
Aby dolma nie wypłynęła, przykryj ją szczelnie talerzem o mniejszej średnicy niż patelnia. Następnie przykryj patelnię pokrywką i podpal. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj chudą dolmę przez 30–40 minut. Fajny. Podawać na zimno.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku