Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Te ciasteczka wiszą na drzewie genealogicznym od pokoleń. Goście biorą smakołyki z drzewa i zasiadają do filiżanki radości.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Mąka żytnia do tapet - 250 g
Proszek do pieczenia - 15 g
Mąka - 500 g
Sól - 6 łyżka
Cukier - 200 g
Masło - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
92г
🍚
Węglowodany
680г
🥩
Białko
87г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
Masło i cukier utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę żytnią, mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszaj i dodaj tyle wody, aby zwilżyć ciasto.
Rozwałkować na posypanej mąką desce. Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące będą ciasteczka. Pokrój w rundy o średnicy 2 1/2 cala za pomocą noża lub szkła oprószonego mąką. W każdym ciasteczku wytnij małą dziurkę za pomocą naparstka.
Piec na nienasmarowanych blachach z ciasteczkami, aż będą lekko rumiane, 10-15 minut. Studzimy na drucianej kratce. Zawieś choinkę za pomocą wstążki lub włóczki.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku