Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Konfitura wiśniowa to doskonały preparat, który w dodatku nie wymaga długiego gotowania: jego przygotowanie wraz z obróbką owoców zajmie nie więcej niż godzinę. Rezultat z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich bliskich swoim wykwintnym smakiem i magicznym aromatem. Konfiturę wiśniową można podawać na śniadanie ze świeżym białym pieczywem, uzupełniać sernikami lub naleśnikami lub po prostu jeść łyżką, popijając dobrą herbatą. Cóż, jeśli chcesz upiec ciasto owocowe zimą, wiedz, że zadbałeś już o nadzienie do niego! Konfitura ma gęstą konsystencję, dzięki czemu dobrze „klei się” do ciasta, nie rozpływając się niczym dżem.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
wiśnia - 1 kg
Cukier granulowany - 800 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
5г
🍚
Węglowodany
911г
🥩
Białko
8г
🔥
Kcal
Przygotuj wiśnie. Przede wszystkim umyj owoce i osusz je na papierowym ręczniku. Usuń nasiona za pomocą specjalnego urządzenia, ostrego noża lub spinki do włosów.
Przygotowane wiśnie przełóż do szerokiej miski lub rondla. Owoce rozgnieć tłuczkiem lub użyj blendera zanurzeniowego. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Okresowo usuwając pianę łyżką, gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Dodać cukier i wymieszać. Ponownie zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, okresowo usuwając także pianę łyżką. Masa wiśniowa powinna zgęstnieć.
Konfiturę wiśniową natychmiast przełóż do suchych, wysterylizowanych słoików. Zamknij je pokrywkami i obróć na złożony ręcznik. Całkowicie ostudź.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku