MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Pomidory we własnym soku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Pomidory we własnym soku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pomidory we własnym soku wydają się być bardzo prostym przygotowaniem na zimę. Jednak wiele osób ją uwielbia i robi ją regularnie w sezonie pomidorowym. Jak gotować pomidory we własnym soku? Na pewno znamy odpowiedź na to pytanie i dzielimy się z Wami świetnym przepisem! Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani umiejętności, a zestaw składników jest elementarny: potrzebujesz tylko pomidorów i najtańszych przypraw. O tak! Potrzebujesz także litrowych słoików, które oczywiście należy dokładnie wysterylizować. Otóż, aby preparat był szczególnie delikatny, obieramy pomidory i w zasadzie nie używamy octu. Smak potrawy jest naturalny i bardzo delikatny.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Pomidory - 1 kg

2.

Seler - 1 szt.

3.

Koperek - 5 pęczek

4.

Pietruszka - 5 pęczek

5.

Sól - 1 łyżka

6.

Cukier - 1 łyżka

7.

Ziarna czarnego pieprzu - 6 szt.

8.

sos tabasco - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

4%

Tłuszcz

12г

🍚

74%

Węglowodany

208г

🥩

22%

Białko

61г

🔥

1199

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj pomidory. Umyj je i osusz papierowymi ręcznikami. Za pomocą bardzo ostrego noża lekko natnij każdy owoc w kształcie krzyża od dołu. Wystarczy przeciąć skórę, a nie miąższ!

2

Krok 2

W szerokim rondlu zagotuj wodę. Zanurz w nim przygotowane pomidory i trzymaj na ogniu przez około minutę. Następnie łyżką cedzakową przenieś owoce na durszlak.

3

Krok 3

Kilka razy przepłucz pomidory lodowatą wodą. Przecięta skóra zacznie się zwijać, co ułatwi jej usunięcie. Ostrożnie usuń skórkę ze wszystkich pomidorów.

4

Krok 4

Sterylizuj słoiki i pokrywki. Jedną z najprostszych i najbardziej sprawdzonych metod jest metoda na parę. Nad garnkiem z wrzącą wodą umieść sito lub specjalną pokrywkę z okrągłym otworem pośrodku. Sterylizować słoiki 500 ml przez kilka minut, litrowe przez 15 minut. W tym samym czasie zagotuj pokrywki (2-3 minuty każda).

5

Krok 5

500 g obranych pomidorów przekrój na połówki. W razie potrzeby usuń nasiona łyżeczką: bez nich pomidory we własnym soku będą wyglądać znacznie bardziej efektownie. Przełóż połówki pomidorów do przygotowanych słoików.

6

Krok 6

Pozostałe pomidory pokroić w drobną kostkę. Pokrojone pomidory włóż do rondla o grubym dnie i postaw na średnim ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.

7

Krok 7

Umyj warzywa i dobrze je wysusz, a następnie posiekaj bardzo drobno. Ważny! W przypadku pomidorów we własnym soku świeże zioła są przyprawą, a nie częścią potrawy. Koperek i pietruszkę posiekać bardzo drobno, usuwając twarde łodyżki.

8

Krok 8

Umyj łodygę selera. Następnie użyj obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża, aby odciąć twarde włókna (jeśli występują). Przygotowaną łodygę pokroić w możliwie małą kostkę.

9

Krok 9

Na patelnię z miąższem pomidorowym dodaj przygotowane warzywa i seler, sól, cukier, ziarna pieprzu i sos Tabasco. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż seler będzie miękki.

10

Krok 10

Powstały pikantny sok pomidorowy przetrzyj przez sito. Jeśli to nie wystarczy, dodaj trochę wody pitnej i zamieszaj. Sok z powrotem przelej na patelnię i ponownie zagotuj na średnim ogniu.

11

Krok 11

Wrzącym sokiem pomidorowym zalej pomidory w słoiku. Idealnie byłoby, gdyby owoce były całkowicie zalane własnym sokiem: dzięki temu preparat będzie lepiej przechowywany.

12

Krok 12

Pasteryzuj pomidory w słoikach. Aby to zrobić, przykryj je pokrywkami i umieść w dużym rondlu z ledwo wyczuwalnym wrzącą wodą. Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości słoika. Po ponownym zagotowaniu wody pasteryzować przez 10 minut.

13

Krok 13

Ostrożnie wyjmij puszki pomidorów z patelni. Zapieczętuj i odwróć na podwójnie złożony ręcznik. Całkowicie ostudź. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone