Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Adżyka gruzińska
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Czerwona papryczka chili - 1 kg
czerwona papryka - 500 g
Czosnek - 100 g
Kolendra - 50 g
Ziele selera - 50 g
Pietruszka - 50 g
Ocet - 30 ml
Mielona kolendra - 1 łyżeczka
Sól morska gruboziarnista, niejodowana - 250 g
Olej roślinny - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
103г
🍚
Węglowodany
152г
🥩
Białko
36г
🔥
Kcal
Połóż chili na dużej tacy i pozostaw do wyschnięcia w cieniu na 3 dni. Następnie nasmaruj ręce olejem roślinnym lub załóż rękawiczki i usuń łodygi.
Zagotuj ocet i ostudź. Wszystkie przygotowane produkty przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w robocie kuchennym, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać kolendrę i sól, wlać ugryzienie i pozostawić do zaparzenia na 2-3 dni, mieszając od czasu do czasu adjika. Ułożyć w słoikach, zalać cienką warstwą oleju roślinnego i zamknąć. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku