MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Glazura cytrynowa

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Glazura cytrynowa

Dodaj do planów


Czas gotowania

10 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Podstawowy przepis na polewę cytrynową nadaje się do wielkanocnych ciast, babeczek i ciasteczek. Przygotowanie nie może być prostsze; wystarczą tylko dwa składniki: cukier puder i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Praca z tą glazurą nie jest trudna, najważniejsze jest, aby nie tracić czasu, ponieważ szkliwo szybko twardnieje. Gdy lukier jest jeszcze wilgotny, deser można dodatkowo udekorować owocami kandyzowanymi, suszonymi, orzechami lub posypką cukierniczą.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 2

Porcje:

1.

Cytrynowy - 1 szt.

2.

Cukier puder - 140 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

0%

Tłuszcz

0г

🍚

99%

Węglowodany

141г

🥩

1%

Białko

1г

🔥

532

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Cytrynę umyj sztywną szczoteczką w gorącej wodzie, przekrój na pół i wyciśnij 45-50 ml soku.

2

Krok 2

Do miski wsypać cukier puder. Dodaj 1 łyżkę. l. sok z cytryny i zacznij rozcierać glazurę szpatułką. Kontynuuj dodawanie małych porcji soku z cytryny i dokładnie pocieraj mieszaninę, aż utworzy się plastyczna i miękka glazura.

3

Krok 3

Jeżeli dodaliśmy za dużo soku i glazura okazała się rzadka, dodajemy kolejne 1-2 łyżki. l. cukier puder i ponownie wymieszaj. Glazurę należy wykorzystać od razu, gdyż szybko twardnieje.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone