
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
3
Kuchnia
Rosyjska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
W zaledwie pół godziny można przygotować bardzo smaczne krewetki w sosie śmietanowym. Do tego potrzebna będzie śmietana. Lepiej wybrać tę o wyższej zawartości tłuszczu. Śmietana z większym procentem tłuszczu ma bardziej wyrazisty smak śmietankowy i sprawia, że sos jest gęstszy. Gotowe krewetki można podawać zarówno z dodatkami, jak i bez nich. W każdym przypadku będzie smacznie.
Łącznie składników: 8
Porcje:
Krewetki z grilla - 450 g
Śmietanka 25% tłuszczu - 200 ml
Masło 82,5% - 30 g
Czosnek - 2 ząbek
Pietruszka - do smaku
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Makaron - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
87г
🍚
Węglowodany
93г
🥩
Białko
128г
🔥
Kcal
Rozmroź krewetki. Umyj i obierz czosnek. Umyj i osusz natkę pietruszki. Przygotuj patelnię i garnek.
Zagotuj wodę w garnku. Wrzuć do niej krewetki i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie ostudź i obierz owoce morza.
Postaw głęboką patelnię na kuchence i dobrze ją rozgrzej. Dodaj masło i poczekaj, aż całkowicie się roztopi.
Czosnek pokrój na małe ząbki i wrzuć na patelnię. Smaż czosnek na maśle przez 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
Wlej śmietankę na patelnię, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Przełóż krewetki do gotującej się śmietany. Zmniejsz ogień do minimum i posyp danie przyprawami do smaku. Gotuj krewetki przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Drobno posiekaj natkę pietruszki i posyp nią krewetki w sosie śmietanowym. Wyłącz kuchenkę i zdejmij patelnię z ognia.
Krewetki w sosie śmietanowym podawaj na gorąco. Według uznania, możesz je uzupełnić dodatkiem gotowanego makaronu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku