MealWings

Artykuły

Kontakt

Diet

NEW

Włoski sos pomidorowy na zimę

Maksym

@lekting

Trudność: Średnia

20 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Włoski sos pomidorowy na zimę

Dodaj do planów


Czas przygotowania

50 min.

Czas gotowania

8 godz. 30 min.

Porcje

20

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli kochasz pizzę lub makaron, to na zimę nie możesz obejść się bez włoskiego sosu pomidorowego. Przygotuj go latem z dojrzewających w słońcu pomidorów, a na pewno zauważysz różnicę w smaku.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Pomidor - 4 kg

2.

Zielona bazylia - 100 g

3.

Czosnek - 6 ząbek

4.

Czerwona ostra papryka w strąku - 3 szt.

5.

Esencja octowa 70% - 1 łyżka

6.

Cukier - 200 g

7.

Sól - 4 łyżka

8.

Goździk w pąkach - 15 szt.

9.

Piment - 10 szt.

10.

Sucha musztarda - 1 łyżeczka

11.

Sól, mielony ostry czerwony pieprz - 1 łyżeczka

12.

Zmielony czarny pieprz - 1 łyżeczka

13.

Zmielona gałka muszkatołowa - 0.3 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

16%

Tłuszcz

208г

🍚

74%

Węglowodany

958г

🥩

10%

Białko

123г

🔥

5468

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 20 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Aby przygotować włoski sos pomidorowy na zimę, pomidory należy dobrze umyć, pokroić na kawałki i usunąć łodygi. Obierz czosnek.

2

Krok 2

Pomidory i czosnek zmiel w maszynce do mięsa lub zmiksuj za pomocą robota kuchennego. W moździerzu rozgnieć goździki i ziele angielskie. Grubo posiekaj liście bazylii.

3

Krok 3

Wszystkie składniki sosu oprócz esencji octowej umieścić w rondelku. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, mieszając, przez 2,5 godziny. Przed końcem gotowania wlać esencję octową.

4

Krok 4

Gorący sos wlewamy do wysterylizowanych słoików, zamykamy wysterylizowanymi pokrywkami, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ragout wołowy z papryką w glinianym garnku: bogaty smak i aromat

Эмилия

2320

Kcal

121

Białko

173

Tłuszcz

93

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone