Dodaj do planów
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
8 godz. 30 min.
Porcje
20
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jeśli kochasz pizzę lub makaron, to na zimę nie możesz obejść się bez włoskiego sosu pomidorowego. Przygotuj go latem z dojrzewających w słońcu pomidorów, a na pewno zauważysz różnicę w smaku.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Pomidor - 4 kg
Zielona bazylia - 100 g
Czosnek - 6 ząbek
Czerwona ostra papryka w strąku - 3 szt.
Esencja octowa 70% - 1 łyżka
Cukier - 200 g
Sól - 4 łyżka
Goździk w pąkach - 15 szt.
Piment - 10 szt.
Sucha musztarda - 1 łyżeczka
Sól, mielony ostry czerwony pieprz - 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
Zmielona gałka muszkatołowa - 0.3 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
208г
🍚
Węglowodany
958г
🥩
Białko
123г
🔥
Kcal
Aby przygotować włoski sos pomidorowy na zimę, pomidory należy dobrze umyć, pokroić na kawałki i usunąć łodygi. Obierz czosnek.
Pomidory i czosnek zmiel w maszynce do mięsa lub zmiksuj za pomocą robota kuchennego. W moździerzu rozgnieć goździki i ziele angielskie. Grubo posiekaj liście bazylii.
Wszystkie składniki sosu oprócz esencji octowej umieścić w rondelku. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, mieszając, przez 2,5 godziny. Przed końcem gotowania wlać esencję octową.
Gorący sos wlewamy do wysterylizowanych słoików, zamykamy wysterylizowanymi pokrywkami, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku