MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Risotto z kalafiorem i serkiem śmietankowym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Risotto z kalafiorem i serkiem śmietankowym

Dodaj do planów


Czas gotowania

35 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

To bardzo smaczne risotto, ale nie wygląda zbyt efektownie. Jeśli nadal chcesz zaimponować, pokrój wcześniej kilka różyczek kalafiora w cienkie plasterki i bardzo szybko usmaż na oleju na złoty kolor. Takie plastry doskonale ozdobią risotto, zwłaszcza jeśli ułożysz je na głębokich talerzach.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Ryż do risotto - 300 g

2.

kalafior - 300 g

3.

Mascarpone lub inny serek śmietankowy - 200 g

4.

Masło 82,5% - 50 g

5.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 50 ml

6.

Wytrawne białe wino - 120 ml

7.

Cebula cebulowa - 2 szt.

8.

Czosnek - 4 ząbek

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

180г

🍚

59%

Węglowodany

337г

🥩

9%

Białko

51г

🔥

3252

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj bardzo drobno. W głębokim rondlu lub szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

2

Krok 2

W rondlu podgrzej około 2,5 litra wody i dodaj odrobinę soli. Pozostawić na cały czas gotowania risotto.

3

Krok 3

Do cebuli dodać ryż i smażyć, mieszając, przez 2 minuty. Wlać wino i pozostawić do całkowitego wchłonięcia, cały czas mieszając. Następnie wlać chochlę gorącej wody i gotować, mieszając, aż płyn się wchłonie.

4

Krok 4

Wlać kolejną chochlę; ciągle mieszać. Następnie zmniejsz ogień, dodawaj po pół chochli wody, mieszając; Za każdym razem należy poczekać, aż płyn się wchłonie. Proces gotowania ryżu zajmie około 20 minut.

5

Krok 5

W tym samym czasie zetrzyj kalafior na grubej tarce. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy masło, dodajemy kapustę, sól, mieszamy, zwiększamy ogień na duży i smażymy, cały czas mieszając, przez 3 minuty.

6

Krok 6

Do ryżu dodajemy kapustę wraz z olejem, na którym była smażona oraz mascarpone. Sól, pieprz obficie i wymieszaj.

7

Krok 7

Wyłącz ogień pod patelnią. Dolać jeszcze pół chochli wody i odstawić na 5 minut. Następnie podawaj skropione oliwą z oliwek.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone