PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
35 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
To bardzo smaczne risotto, ale nie wygląda zbyt efektownie. Jeśli nadal chcesz zaimponować, pokrój wcześniej kilka różyczek kalafiora w cienkie plasterki i bardzo szybko usmaż na oleju na złoty kolor. Takie plastry doskonale ozdobią risotto, zwłaszcza jeśli ułożysz je na głębokich talerzach.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Ryż do risotto - 300 g
kalafior - 300 g
Mascarpone lub inny serek śmietankowy - 200 g
Masło 82,5% - 50 g
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 50 ml
Wytrawne białe wino - 120 ml
Cebula cebulowa - 2 szt.
Czosnek - 4 ząbek
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
180г
🍚
Węglowodany
337г
🥩
Białko
51г
🔥
Kcal
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj bardzo drobno. W głębokim rondlu lub szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
W rondlu podgrzej około 2,5 litra wody i dodaj odrobinę soli. Pozostawić na cały czas gotowania risotto.
Do cebuli dodać ryż i smażyć, mieszając, przez 2 minuty. Wlać wino i pozostawić do całkowitego wchłonięcia, cały czas mieszając. Następnie wlać chochlę gorącej wody i gotować, mieszając, aż płyn się wchłonie.
Wlać kolejną chochlę; ciągle mieszać. Następnie zmniejsz ogień, dodawaj po pół chochli wody, mieszając; Za każdym razem należy poczekać, aż płyn się wchłonie. Proces gotowania ryżu zajmie około 20 minut.
W tym samym czasie zetrzyj kalafior na grubej tarce. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy masło, dodajemy kapustę, sól, mieszamy, zwiększamy ogień na duży i smażymy, cały czas mieszając, przez 3 minuty.
Do ryżu dodajemy kapustę wraz z olejem, na którym była smażona oraz mascarpone. Sól, pieprz obficie i wymieszaj.
Wyłącz ogień pod patelnią. Dolać jeszcze pół chochli wody i odstawić na 5 minut. Następnie podawaj skropione oliwą z oliwek.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku