Dodaj do planów
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
50 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Najlepszym sposobem na zachowanie soczystych, dojrzałych nektarynek na zimę jest zrobienie z nich dżemu bez pestek. Słoneczny przysmak będzie doskonałym dodatkiem do serników, naleśników i naleśników. A smakuje też samo z herbatą. Preparat okazuje się aromatyczny i dość słodki. Wybieraj dojrzałe, ale dość gęste, nieuszkodzone owoce. Lepiej zachowują swój kształt, złoty kolor i są moczone w słodkim syropie. Do zrobienia dżemu nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, przyborów ani sprzętu, a jego wykonanie nie zajmie dużo czasu. Zaopatrz się więc w soczyste i dojrzałe nektarynki i zacznij gotować!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 2
Porcje:
Nektarowy - 1 kg
Cukier granulowany - 800 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
2г
🍚
Węglowodany
916г
🥩
Białko
9г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki na dżem nektarynowy bez pestek. Opłucz owoce i osusz. Za pomocą noża wykonaj nacięcie wzdłuż i usuń nasiona. Miąższ pokroić na kawałki.
Kawałki nektarynki włóż do rondelka i zasyp cukrem. Wstrząśnij pojemnikiem kilka razy, aby cukier równomiernie rozłożył się w owocach. Pozostawić na 2 godziny, aby puściły sok.
Słoiki i pokrywki dokładnie opłucz sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Na przykład na parze, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Suchy.
Postaw patelnię na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, przez około 10 minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdjąć z ognia. Fajny.
Następnie włóż ponownie patelnię z nektarynkami do pieca i zagotuj. Zmień ogień na średni i mieszając łyżką i zbierając pianę, gotuj przez kolejne 15 minut. Zdjąć z ognia. Fajny.
Po raz ostatni włóż patelnię do kuchenki i gotuj, mieszając i odtłuszczając, przez kolejne 15 minut na średnim ogniu. Rozłóż dżem do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami. Odwróć do góry nogami i ostudź.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku