MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Dżem z nektarynek bez pestek

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Dżem z nektarynek bez pestek

Dodaj do planów


Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

50 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Najlepszym sposobem na zachowanie soczystych, dojrzałych nektarynek na zimę jest zrobienie z nich dżemu bez pestek. Słoneczny przysmak będzie doskonałym dodatkiem do serników, naleśników i naleśników. A smakuje też samo z herbatą. Preparat okazuje się aromatyczny i dość słodki. Wybieraj dojrzałe, ale dość gęste, nieuszkodzone owoce. Lepiej zachowują swój kształt, złoty kolor i są moczone w słodkim syropie. Do zrobienia dżemu nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, przyborów ani sprzętu, a jego wykonanie nie zajmie dużo czasu. Zaopatrz się więc w soczyste i dojrzałe nektarynki i zacznij gotować!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 2

Porcje:

1.

Nektarowy - 1 kg

2.

Cukier granulowany - 800 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

0%

Tłuszcz

2г

🍚

99%

Węglowodany

916г

🥩

1%

Białko

9г

🔥

3664

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na dżem nektarynowy bez pestek. Opłucz owoce i osusz. Za pomocą noża wykonaj nacięcie wzdłuż i usuń nasiona. Miąższ pokroić na kawałki.

2

Krok 2

Kawałki nektarynki włóż do rondelka i zasyp cukrem. Wstrząśnij pojemnikiem kilka razy, aby cukier równomiernie rozłożył się w owocach. Pozostawić na 2 godziny, aby puściły sok.

3

Krok 3

Słoiki i pokrywki dokładnie opłucz sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Na przykład na parze, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Suchy.

4

Krok 4

Postaw patelnię na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, przez około 10 minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdjąć z ognia. Fajny.

5

Krok 5

Następnie włóż ponownie patelnię z nektarynkami do pieca i zagotuj. Zmień ogień na średni i mieszając łyżką i zbierając pianę, gotuj przez kolejne 15 minut. Zdjąć z ognia. Fajny.

6

Krok 6

Po raz ostatni włóż patelnię do kuchenki i gotuj, mieszając i odtłuszczając, przez kolejne 15 minut na średnim ogniu. Rozłóż dżem do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami. Odwróć do góry nogami i ostudź.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone