PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Draniki nadziewane serem to doskonałe danie na obfite śniadanie i nie tylko. Można je zabrać ze sobą na lunch do pracy lub podać na kolację. W naszym przepisie krok po kroku ze zdjęciami szczegółowo opisujemy, jak przygotować placki ziemniaczane. Dlatego nie będziesz mieć żadnych trudności. A same placki ziemniaczane wyjdą ze złotą chrupiącą skórką i lepkim topionym serem. Placki ziemniaczane smażymy na patelni z grubym dnem na średnio-małym ogniu. Aby warstwa ziemniaków była upieczona, przykryj patelnię pokrywką. Pamiętaj jednak, aby na koniec go usunąć, aby ciasta dobrze się zarumieniły. Gotowe placki ziemniaczane układamy na talerzu w jednej warstwie, aby nie zmiękły i zachowały swój atrakcyjność.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Ziemniak - 500 g
Mąka - 40 g
Rafinowany olej roślinny - 5 łyżka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Twardy ser - 50 g
Mąka - 10 g
jajko - 1 szt.
Pietruszka - 2 pęczek
Porcje:
🥓
Tłuszcz
102г
🍚
Węglowodany
161г
🥩
Białko
49г
🔥
Kcal
Obrane ziemniaki zetrzyj na grubej lub średniej tarce. Umieść mieszaninę ziemniaków w dużej misce i odstaw na 5 minut. Odcedź sok, ugniatając starte ziemniaki szpatułką.
Możesz wyłożyć durszlak podwójną warstwą gazy, włożyć do niego masę ziemniaczaną i rękoma wycisnąć sok. W ten sposób usuniesz z startych ziemniaków jak najwięcej nadmiaru wilgoci.
Do miski z odciśniętymi ziemniakami wsyp 40 g mąki, dodaj sól i dopraw mielonym czarnym pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać dodatkowe przyprawy do ciasta. Świetnie sprawdzają się suszony tymianek, posiekany rozmaryn, mielona gałka muszkatołowa, wędzona papryka czy kurkuma. Dokładnie wymieszaj masę ziemniaczaną szpatułką.
Ser zetrzyj na drobnej tarce do osobnej miski. Usuń łodygi i posiekaj liście pietruszki. Tarty ser łączymy z jajkiem i natką pietruszki, dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy farsz widelcem lub szpatułką. W razie potrzeby nadzienie można również doprawić pieprzem.
Postaw patelnię z grubym dnem na kuchence i ustaw temperaturę na średnio-wysoką. Wlać olej roślinny na patelnię i podgrzewać przez 1-1,5 minuty. Jeśli patelnia z olejem nie będzie wystarczająco gorąca, placki ziemniaczane mogą przykleić się do dna.
Na patelnię układamy porcje ciasta ziemniaczanego (po ok. 1 łyżce) i wygładzamy szpatułką, nadając ciastu okrągły kształt. Nie układaj go zbyt blisko siebie, zostaw wolną przestrzeń pomiędzy plackami ziemniaczanymi. Nałóż po 1 łyżce na każdy placek ziemniaczany. l. nadzienie serowe.
Na serze rozłóż pozostałe starte ziemniaki i lekko dociśnij szpatułką. Smaż naleśniki przez 3-4 minuty, przykrywając patelnię pokrywką. Zdejmij pokrywkę i pozwól, aby dolna skorupa się zarumieniła, 1 do 2 minut. Za pomocą szerokiej szpatułki ostrożnie przewróć naleśniki na drugą stronę.
Kontynuuj smażenie placków ziemniaczanych z nadzieniem serowym przez kolejne 3-4 minuty. W tym czasie ziemniaki powinny być wystarczająco podsmażone, a ser znajdujący się w placku ziemniaczanym powinien mieć czas na całkowite stopienie.
Płaski talerz lub drewnianą deskę wyłóż ręcznikami papierowymi, na których będziemy układać gotowe naleśniki. Ręczniki papierowe są potrzebne, aby wchłonąć nadmiar oleju.
Gotowe placki ziemniaczane układamy na talerzu w jednej warstwie i lekko studzimy 1-2 minuty, po czym podajemy. Placki ziemniaczane można podawać z kwaśną śmietaną, domowym majonezem, ketchupem lub adżyką.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku