MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Hot-dogi z mozzarellą i rukolą

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Hot-dogi z mozzarellą i rukolą

Dodaj do planów


Czas gotowania

20 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Hot dogi z mozzarellą i rukolą są proste, smaczne i szybkie! Mimo „ulicznego” pochodzenia przekąska przygotowana według tego przepisu okazuje się bardzo wyrafinowana. Tradycyjnie hot doga przygotowuje się z wędzoną kiełbasą, musztardą, ketchupem, cebulą i piklami. Jednak nowoczesne przepisy na to danie potrafią swoją różnorodnością zaskoczyć nawet wyrafinowanych miłośników street foodu. Nic dziwnego, że hot dog z mozzarellą i rukolą smakuje bardziej jak włoska bruschetta niż klasyczna amerykańska bułka z kiełbasą. W końcu mozzarella i rukola to kultowe produkty Włoch. Nawiasem mówiąc, postanowiliśmy również zastąpić zwykłą bułkę, preferując francuską bagietkę. Żeby było zupełnie nietypowo i ciekawiej.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Bagietka - 1 szt.

2.

Bawarskie kiełbaski Starodvorie - 4 szt.

3.

Mini mozzarella - 125 g

4.

pomidory koktajlowe - 125 g

5.

Oliwki Kalamata - 10 szt.

6.

Orzeszki piniowe - 30 g

7.

Rukola - kilka liści - 50 g

8.

Czosnek - 1 ząbek

9.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka

10.

Sok cytrynowy - 15 g

11.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

69%

Tłuszcz

275г

🍚

14%

Węglowodany

54г

🥩

17%

Białko

67г

🔥

2970

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Ugotuj kiełbaski. Pokrój po przekątnej na średnie kawałki. Mozzarellę i pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Usuń pestki z oliwek i posiekaj miąższ.

2

Krok 2

Na sos włóż do szklanki blendera 30 g rukoli i czosnku, dodaj sól, 2 łyżki. l. oliwa z oliwek i sok z cytryny. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Sosem polej pomidorki koktajlowe i ser.

3

Krok 3

Bagietkę pokroić na 2 części. Przetnij każdą połówkę wzdłuż, lekko omijając koniec, i otwórz ją jak książkę. Skrop chleb oliwą z oliwek i lekko opiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 2 minuty. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.

4

Krok 4

Na połowę bagietki ułóż pomidorki koktajlowe z mozzarellą i pokrojonymi w plasterki kiełbaskami. Udekoruj oliwkami, orzeszkami piniowymi i liśćmi rukoli.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone