MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kremowa zupa warzywna z kluseczkami pietruszkowymi

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kremowa zupa warzywna z kluseczkami pietruszkowymi

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 15 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Robiąc tę ​​zupę po raz pierwszy, nie do końca wyobrażaliśmy sobie, co się stanie. Podczas degustacji do kuchni weszła dwójka naszych „redakcyjnych” dzieci w wieku 5 i 12 lat. Kiedy zobaczyły kluski, oboje bardzo się zaciekawili... Od tego czasu ich mamy gotują dla nich tę zupę przynajmniej raz w miesiącu - i ani dzieciom, ani rodzicom nie jest ona znudzona!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 17

Porcje:

1.

Bulion warzywny - 750 ml

2.

Krojone pomidory we własnym soku - 800 g

3.

Ziemniak - 2 szt.

4.

Cebula cebulowa - 2 szt.

5.

Korzeń selera - 1 szt.

6.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 30 g

7.

Mąka - 2 łyżka

8.

Sól - do smaku

9.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Mąka - 180 g

11.

Mleko lub śmietana o niskiej zawartości tłuszczu - 100 ml

12.

jajko - 1 szt.

13.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 20 g

14.

Kasza manna owsiana Granaty bezglutenowa - 1 łyżka

15.

Proszek do pieczenia ciasta - ⅘ łyżeczka

16.

Pietruszka - 50 g

17.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

15%

Tłuszcz

57г

🍚

70%

Węglowodany

259г

🥩

15%

Białko

55г

🔥

1866

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Warzywa pokroić w drobną kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzej połowę oliwy, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu do miękkości, 5-7 minut. Dodać seler, gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, gotować 10 minut.

2

Krok 2

Na patelnię wlać pomidory, sok i bulion (wodę), doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na puree, dodaj sól i pieprz do smaku. Zostaw to w spokoju.

3

Krok 3

Na knedle przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Pietruszkę z zimnym masłem posiekać możliwie najdrobniej. Jajko ubić z mlekiem, wymieszać z suchymi składnikami, nie mieszając za bardzo. Dodać pietruszkę i wymieszać.

4

Krok 4

Nasmaruj ręce olejem roślinnym i zwiń w małe knedle. Gotowe kluski układamy na desce.

5

Krok 5

W rondlu podgrzej pozostałe 2 łyżki. l. olej, dodać mąkę, smażyć na jasnobeżowy kolor. Dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy na małym ogniu, aż masa będzie gładka. Powstałą mieszaninę dodać do zupy i postawić na małym ogniu.

6

Krok 6

W rondlu podgrzej pozostałe 2 łyżki. l. olej, dodać mąkę, smażyć na jasnobeżowy kolor. Dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy na małym ogniu, aż masa będzie gładka. Powstałą mieszaninę dodać do zupy i postawić na małym ogniu.

7

Krok 7

Postaw garnek z zupą na ogniu i zagotuj. Wlać mąkę, masło i bulion i dobrze wymieszać. Sałatę ułóż na powierzchni supaka, zamknij pokrywkę, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 10–12 minut. Natychmiast podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone