PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
10 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przygotowanie prostego, domowego dżemu cytrynowego na zimę to nie tylko gest oryginalny, ale i przyszłościowy. Pomimo tego, że cytryny w przeciwieństwie do malin czy moreli są dostępne przez cały rok, zrobienie kilku słoiczków aromatycznego dżemu z tych kwaśnych owoców cytrusowych zapewni sobie przytulne zimowe wieczory. I nie ze względu na jakąś szczególną korzyść - w końcu dużo witaminy C nie zostanie zachowane w dżemie, ale po to, aby rozpieszczać się wspaniałym smakiem. Do dżemu wybieraj cytryny o cienkiej skórce i średniej wielkości, bez skaz. Im piękniejsze cytryny, tym piękniejszy i smaczniejszy dżem według naszego przepisu.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Cytryny - 7 szt.
Cukier - 1200 g
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
0г
🍚
Węglowodany
1214г
🥩
Białko
3г
🔥
Kcal
Aby usunąć nadmiar goryczy ze skórek cytryny, włóż je do garnka z wrzącą wodą. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj cytryny przez 2 minuty, następnie wyjmij je i opłucz zimną wodą.
Cytryny przekrój wzdłuż na pół, usuwając końcówki z obu stron, następnie pokrój połówki w plasterki o grubości około 5 mm. Ostrożnie i dokładnie usuń wszystkie nasiona.
Do rondelka włóż pokrojone cytryny, dodaj połowę cukru, odstaw na kilka godzin, aż cukier rozpuści się w soku z cytryny. Dodać szklankę wody, delikatnie wymieszać i postawić rondelek na ogniu.
Gdy syrop się zagotuje, na patelnię dodaj pozostały cukier i cukier waniliowy. Mieszając, poczekaj, aż się zagotuje. Gotuj dżem cytrynowy na małym ogniu przez 10 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować i gotować przez kolejne 5 minut.
Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików i zwinąć. Odwróć słoiki do góry nogami, aby upewnić się, że są szczelnie zamknięte. Przykryj słoiki kocem lub kocem, aby pozwolić im stopniowo ostygnąć. Pozostaw dżem w chłodnym miejscu do zimy.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku