PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Białego i puszystego, delikatnego i przewiewnego puree ziemniaczanego z mlekiem i masłem nie da się nie pokochać. Tak, jest wysokokaloryczny, tak, jest tłusty, ale jest taki pyszny! Jest jednak jedno zastrzeżenie: nie dla każdego i nie zawsze okazuje się pyszne i magiczne. Szary, nierówny, matowy - dotyczy to także puree ziemniaczanego, jeśli jest zrobione krzywymi rękami i z „niewłaściwych” ziemniaków. Tak, wysokiej jakości masło i mleko są ważne, ale są bezsilne, jeśli ziemniaki cię zawiodą. Tak więc do tłuczonych ziemniaków należy brać tylko kruche, skrobiowe odmiany ziemniaków „do gotowania” - tak je określają sprzedawcy. Młode ziemniaki absolutnie nie nadają się do tłuczonych ziemniaków - mają mało skrobi, a tłuczone ziemniaki okażą się grudkowate. Oprzyj się więc pokusie i wybierz „stare” – ziemniaki dobrej jakości. I postępuj zgodnie z naszym przepisem!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Ziemniak - 600 g
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 60 g
mleko - 130 ml
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
57г
🍚
Węglowodany
103г
🥩
Białko
17г
🔥
Kcal
Zanim zaczniesz obierać ziemniaki, dokładnie je opłucz, aby upewnić się, że nie pozostały na nich żadne cząstki ziemi. Odetnij skórę, usuń wszystkie oczy i ciemne plamy - ziemniaki muszą być absolutnie czyste.
Ziemniaki pokroić na średniej wielkości kawałki, włożyć do rondla, zalać czystą przefiltrowaną wodą tak, aby całkowicie zakryła ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, dodać sól, przykryć i gotować około pół godziny na małym ogniu.
Gdy ziemniaki będą już gotowe, odlej wodę z patelni i postaw ją ponownie na małym ogniu na około minutę – chcesz, żeby cały pozostały płyn się zagotował. Jednocześnie podgrzej mleko do temperatury około 80–90°С. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej.
Nie zdejmując ziemniaków z minimalnego ognia, dokładnie je rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy zimne masło, pokrojone na kawałki. Kontynuuj aktywne ugniatanie puree z masłem.
Wlewaj porcjami gorące mleko, kontynuując pracę z tłuczkiem. Ważny szczegół: jeśli dodasz zimne puree ziemniaczane, nabiorą szarawego odcienia. Dodawaj mleko, aż puree osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby posolić puree do smaku.
Puree jest gotowe, jeśli jednak uważasz, że nie jest wystarczająco gładkie i puszyste, użyj miksera. Nawet nie myśl o użyciu blendera: zamiast puree otrzymasz pastę. Niektórzy radzą przetrzeć puree przez sito, ale to już przeszłość. Więc mikser na niskiej prędkości jest tym, czego potrzebujesz.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku