Czas gotowania
15 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Istnieje kilka wersji narodzin ciasteczek z wróżbą. Najpopularniejszy jest „chińsko-amerykański”. Mówią, że na początku XX wieku mieszkańcy Chinatown w San Francisco robili wszystko, co w ich mocy, aby przyciągnąć turystów orientalną egzotyką, przede wszystkim oczywiście kulinarną. To właśnie wtedy restauratorzy zostali poproszeni o wprowadzenie do menu lokali niezwykłego dania deserowego – ciasteczek, wewnątrz których ukryta była kartka papieru z jakimś mądrym, orientalnym powiedzeniem. Pomysł spodobał mi się do tego stopnia, że obecnie produkcją tych wypieków zawodowo zajmuje się kilka dużych firm. Oczywiście można kupić ciasteczka z wróżbą, ale o wiele ciekawiej jest zrobić je samemu - na to czy inne rodzinne wakacje. Co więcej, w tym przypadku będziesz mógł wybrać najbardziej poprawne słowa i zapisać je na cennych paskach papieru.
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Masło - 60 g
Jajko kurze (białe, suszone) - 3 szt.
Cukier puder - 125 g
Mąka pszenna - 65 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
53г
🍚
Węglowodany
184г
🥩
Białko
116г
🔥
Kcal
Przygotuj ciasto na ciasteczka z wróżbą. Masło (45 g) pokroić w kostkę, włożyć do małej chochli i mieszając rozpuścić na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Białka umieścić w misie miksera i ubijać na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystej, gęstej masy, która po podniesieniu będzie mocno przylegać do ubijaczki.
Do masy białkowej stopniowo dodawaj cukier puder, nie przerywając ubijania. Mieszaj, aż masa będzie gładka i puszysta (ciasto powinno być jasne i gładkie)
Do ubitych białek dodać roztopione masło i mąkę, wymieszać. Jeśli ciasto na ciasteczka jest zbyt gęste, dodać 2-3 łyżki. l. woda. Pozostaw na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę, na której planujesz piec ciasteczka, wyłóż wysokiej jakości papierem pergaminowym i posmaruj pozostałą masłem.
Na przygotowaną blachę do pieczenia nakładać łyżką ciasta, zachowując odstępy. Każdą z nich spłaszczamy, tworząc mały naleśnik (o średnicy około 8 cm). Piec ciasteczka, aż brzegi zaczną się rumienić.
Gorące ciasteczka wyjmij z blachy i szybko zwiń w rulon, umieszczając na środku wróżbę. Złóż każde ciasteczko na pół i lekko dociśnij krawędzie, aby uzyskać kształt muszli. Następnie weź go za środek, połóż na krawędzi kubka lub szklanki i zagnij krawędzie, dociskając go do zewnętrznej i wewnętrznej strony.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku