MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Dżem z mandarynek ze skórką

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Dżem z mandarynek ze skórką

Czas przygotowania

8 godz.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Robiąc dżem z obranych mandarynek, zyskujesz wszystkie zalety małych „czapek z mlekiem szafranowym”: soczystość i słodycz plasterków, szalony aromat skórki z lekką goryczką, która nadaje jasnemu deserowi szczególnego uroku. Najważniejsze jest, aby pamiętać o dokładnym umyciu mandarynek za pomocą pędzelka, aby usunąć cienką warstwę wosku pokrywającą owoce cytrusowe. Służy do przetwarzania owoców w celu konserwacji, pięknego wyglądu i zapobiegania pleśni podczas transportu i przechowywania.

Lista składników

Wszystkich składników: 2

Porcje:

1.

Mandarynka - 1 kg

2.

Cukier granulowany - 1 kg

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

0%

Tłuszcz

2г

🍚

99%

Węglowodany

1072г

🥩

1%

Białko

8г

🔥

4310

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 2 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Dżem mandarynkowy gotuje się ze skórką, dlatego pamiętaj o umyciu mandarynek pędzelkiem, dokładnie usuwając nałożony na nie wosk, aby zapewnić lepszą konserwację. Wytrzyj mandarynki do sucha ręcznikiem.

2

Krok 2

Syrop ugotować z cukru i 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.

3

Krok 3

Mandarynki pokroić w cienkie (2-3 mm) kółka. Ostrożnie zanurz krążki mandarynek w syropie.

4

Krok 4

Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, usuwając pianę, jeśli się pojawi. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 2 godziny.

5

Krok 5

Powtórzyć doprowadzanie do wrzenia na dużym ogniu, gotowanie przez trzy minuty i chłodzenie przez 2 godziny jeszcze 3 razy. Wlać dżem do wyparzonych słoików i w razie potrzeby zakręcić.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Panettone według włoskiej receptury: Powietrzny cud o aromacie pomarańczy

Эмилия

2233

Kcal

47

Białko

78

Tłuszcz

336

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone