Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
1
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Ocet buraczany
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 3
Porcje:
Buraczany - 1 kg
Jabłko - 2 szt.
Cukier granulowany - 300 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
1г
🍚
Węglowodany
397г
🥩
Białko
15г
🔥
Kcal
Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Drobno posiekaj jabłka wraz z rdzeniem. Wszystko włożyć do szerokiej miski, dodać cukier i zalać ciepłą przegotowaną wodą tak, aby przykryła warstwę buraków na 2-3 cm. Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw mieszaninę na 10 dni w temperaturze pokojowej. Mieszaj drewnianą łyżką 2-3 razy dziennie.
Po 10 dniach odcedź napar. Buraki i jabłka przełożyć na sito i wycisnąć sok do naparu.
Wlać do pojemnika z szeroką szyjką. Przykryć gazą, zawiązać i odstawić w ciemne miejsce na kolejne 25–30 dni. Następnie przefiltruj ocet, rozlej do butelek i szczelnie zamknij pokrywki. Przechowywać w lodówce.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku