MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Kijowska sucha konfitura

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Kijowska sucha konfitura

Czas gotowania

2 godz. 30 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Dlaczego z Kijowa? A dlaczego dżem? W dawnych czasach kandyzowane owoce nazywano „suchym dżemem”. A te różnorodne kandyzowane owoce pochodzą z Kijowskiego Podola, gdzie kiedyś produkowało je wiele prywatnych cukierni. Stamtąd dżem kijowski dostarczany był nie tylko na rosyjski dwór cesarski, ale także do stolic całego świata: Londynu, Paryża, Pekinu...

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Owoce - 2 kg

2.

sok jabłkowy - 1 l

3.

Cukier granulowany - 500 g

4.

Cukier granulowany - 1 szklanka

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

1%

Tłuszcz

8г

🍚

98%

Węglowodany

1054г

🥩

1%

Białko

16г

🔥

4326

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego posiłku dla 2 porcje

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Usuń pestki ze śliwek i wiśni, a śliwki przekrój na pół. Jabłka i gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Usuń jarzębinę z gałęzi.

2

Krok 2

Wszystko wymieszaj w rondlu lub misce o grubym dnie do przygotowania dżemu. Do rondla wlać sok jabłkowy, dodać cukier zwykły, dodać 2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować aż do całkowitego rozpuszczenia.

3

Krok 3

Owoce zalać wrzącym syropem, odstawić na 2-3 godziny. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, gotować 5-7 minut, zdjąć z ognia i odstawić na 4-6 godzin. Czynność tę powtórzyć jeszcze 4 razy.

4

Krok 4

Po ostatnim razem wyjmij owoce z gorącego syropu łyżką cedzakową i ułóż równą warstwą na drobnej kratce lub sicie; Pod spodem postaw miskę z wrzącą wodą. Gdy ostygnie, wymień wrzącą wodę na nową; z drugiej strony - działanie pary sprawi, że owoce będą mniej lepkie, a cały syrop odcieknie. Posyp je drobnym cukrem krystalicznym i ułóż na blasze do pieczenia. Suszyć w piekarniku w temperaturze 80–100°C przez 3 godziny. Przechowywać w słoikach lub drewnianych pudełkach wyłożonych papierem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni

Дарина Сіліна

2362

Kcal

91

Białko

96

Tłuszcz

274

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone