Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Porcje
2
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Dlaczego z Kijowa? A dlaczego dżem? W dawnych czasach kandyzowane owoce nazywano „suchym dżemem”. A te różnorodne kandyzowane owoce pochodzą z Kijowskiego Podola, gdzie kiedyś produkowało je wiele prywatnych cukierni. Stamtąd dżem kijowski dostarczany był nie tylko na rosyjski dwór cesarski, ale także do stolic całego świata: Londynu, Paryża, Pekinu...
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Owoce - 2 kg
sok jabłkowy - 1 l
Cukier granulowany - 500 g
Cukier granulowany - 1 szklanka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
8г
🍚
Węglowodany
1054г
🥩
Białko
16г
🔥
Kcal
Usuń pestki ze śliwek i wiśni, a śliwki przekrój na pół. Jabłka i gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Usuń jarzębinę z gałęzi.
Wszystko wymieszaj w rondlu lub misce o grubym dnie do przygotowania dżemu. Do rondla wlać sok jabłkowy, dodać cukier zwykły, dodać 2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować aż do całkowitego rozpuszczenia.
Owoce zalać wrzącym syropem, odstawić na 2-3 godziny. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, gotować 5-7 minut, zdjąć z ognia i odstawić na 4-6 godzin. Czynność tę powtórzyć jeszcze 4 razy.
Po ostatnim razem wyjmij owoce z gorącego syropu łyżką cedzakową i ułóż równą warstwą na drobnej kratce lub sicie; Pod spodem postaw miskę z wrzącą wodą. Gdy ostygnie, wymień wrzącą wodę na nową; z drugiej strony - działanie pary sprawi, że owoce będą mniej lepkie, a cały syrop odcieknie. Posyp je drobnym cukrem krystalicznym i ułóż na blasze do pieczenia. Suszyć w piekarniku w temperaturze 80–100°C przez 3 godziny. Przechowywać w słoikach lub drewnianych pudełkach wyłożonych papierem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku