MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Chrzan kiszony na zimę

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

5 Porcje

0.0

Chrzan kiszony na zimę

Czas gotowania

45 min.

Porcje

5

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Jeśli lubisz „złe” przyprawy, zdecydowanie powinieneś przygotować kiszony chrzan na zimę. Oczywiście coś podobnego można łatwo kupić w każdym supermarkecie, ale domowe jest wielokrotnie cieplejsze niż kupowane w sklepie. No cóż, znowu chrzan marynowany naszej „produkcji” na pewno nie będzie zawierał barwników, zagęstników ani innych sztucznych dodatków, co też jest miłe. Ale w domu będziesz miał doskonały dodatek do galaretek mięsnych i gotowanej wieprzowiny, do kiełbas i łososia, a także doskonały dodatek do sosów sałatkowych, okroshki i barszczu.

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Chrzan (korzeń) - 500 g

2.

Woda - 600 ml

3.

Sól - 25 g

4.

Cukier granulowany - 25 g

5.

Ocet stołowy 9% - 190 ml

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

2%

Tłuszcz

2г

🍚

82%

Węglowodany

83г

🥩

16%

Białko

16г

🔥

455

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 5 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Obierz korzeń chrzanu i włóż do miski. Doprowadzić wodę pitną do wrzenia. Wlać korzeń chrzanu i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

2

Krok 2

Do małej miski wlej ciepłą wodę. Umieść korzenie chrzanu w misie blendera lub robota kuchennego i miksuj przez trzy minuty. Lepiej jest, jeśli proces odbywa się w zamkniętym pojemniku.

3

Krok 3

Dodać odrobinę wody pitnej (masa nie powinna być zbyt płynna) i ponownie zmiksować do uzyskania delikatniejszej konsystencji. Jeśli nie ma wystarczającej ilości wody, dolej trochę więcej.

4

Krok 4

Do puree chrzanowego dodać sól, cukier i ocet stołowy. Miksuj blenderem, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję. Umieść chrzan w suchych, wysterylizowanych małych słoikach.

5

Krok 5

Słoiki z chrzanem marynowanym zamykamy zakrętkami i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Przyprawa dobrze przechowuje się przez co najmniej rok.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Muffiny z wiśniami

Дарина Сіліна

2699

Kcal

35

Białko

100

Tłuszcz

408

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone