Dodaj do planów
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Serniki z tofu to prawdziwy raj dla wegan i osób poszczących: nie zawierają twarogu ani jajek. Zwolennicy prawidłowego odżywiania zwrócą także uwagę na minimalną „słodycz” potrawy (banan plus syrop z topinamburu), a także brak w przepisie mąki pszennej. Przy tym wszystkim serniki, czyli tofniki, jak się je nazywa, okazują się bardzo smaczne i nie budzą żadnych zastrzeżeń wśród „wszystkożernych” domowników. Z czym podać to danie? Wydaje nam się, że konieczne jest „utrzymanie marki”, więc nie ma kwaśnej śmietany ani mleka skondensowanego: świeże jagody lub przecier owocowy do smaku.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
tofu - 300 g
Banan - 140 g
Syrop z topinamburu Toba - 1 łyżka
Wegańska mąka ryżowa - 3 łyżka
rodzynki - 50 g
Sok cytrynowy - 1 łyżka
Sól - 2 g
Ekstrakt waniliowy - 2 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
17г
🍚
Węglowodany
113г
🥩
Białko
37г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki na serniki. Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie na 10 minut. Obierz banana i pokrój według uznania. Tofu pokroić w kostkę.
W misce umieść tofu i banana. Wlać syrop z topinamburu i sok z cytryny. Dodać sól i zmiksować blenderem zanurzeniowym, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję.
Dodaj 1 łyżkę mąki ryżowej. Całość ponownie zmiksuj blenderem. Dobrze osusz rodzynki ręcznikiem. Dodać do ciasta sernikowego i dokładnie wymieszać szpatułką.
Na stolnicę posyp pozostałą mąkę. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej odrobinę oleju roślinnego i podgrzej. Z łyżki ciasta uformuj sernik, obtaczając go w mące. Resztę przygotuj w ten sam sposób.
Ułóż serniki na patelni. Zamknąć i smażyć na średnim ogniu, aż z jednej strony się zarumieni. Następnie odwrócić i smażyć pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Serniki te można podawać ze świeżymi jagodami i dowolnym syropem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku