MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Klasyczny pasztet z wątróbki kaczej

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Klasyczny pasztet z wątróbki kaczej

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

40 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Klasyczny pasztet z wątróbek kaczych to wykwintna przystawka na zimno o delikatnym smaku. Tradycyjnie pasztet przygotowywany jest na świąteczny stół, podawany w maleńkich tartaletach lub układany na miniaturowych kanapkach. Jednak przepis na pasztet jest na tyle prosty, a składniki na niego tak łatwo dostępne, że warto go często gotować! Posmaruj chrupiącym tostem aromatycznym pasztetem - stanie się pełnowartościowym i zdrowym śniadaniem, bo rano Twój organizm zostanie zaopatrzony w łatwo przyswajalne białko oraz porcję witamin i mikroelementów. Jeśli nie masz ochoty na kanapkę, zawiń kawałek pasztetu w naleśnik lub cienką pitę, dodając liść sałaty i kilka plasterków kiszonego ogórka. Swoją drogą, jest to świetna opcja na wypełnienie Twojego lunchboxa!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Kacza wątróbka - 500 g

2.

Masło do wysmarowania formy - 100 g

3.

Śmietanka 33% tłuszczu - 60 ml

4.

Koniak - 50 ml

5.

czerwona cebula - 1 szt.

6.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka

7.

Suszony tymianek - ½ łyżeczka

8.

Zmielona gałka muszkatołowa - 0.3 łyżeczka

9.

Sól - do smaku

10.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

72%

Tłuszcz

355г

🍚

10%

Węglowodany

48г

🥩

19%

Białko

93г

🔥

3891

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Oczyść wątrobę kaczą z filmów, tłuszczu i żył. Umieścić na durszlaku, dokładnie przepłukać zimną wodą i pozostawić do odcieknięcia. Osusz kawałki wątroby ręcznikami papierowymi.

2

Krok 2

Cebulę pokroić w małe kostki. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta, 5-6 minut. Cebulę smażymy na małym ogniu, żeby się nie przypaliła. Często mieszaj cebulę szpatułką.

3

Krok 3

Przygotowaną wątrobę wrzucamy na patelnię z cebulą. Sól i dopraw czarnym pieprzem. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Sprawdź gotowość – zewnętrzna część wątroby powinna zmienić kolor, ale po przecięciu powinna pozostać różowa.

4

Krok 4

Na patelnię wlać koniak, dodać zmieloną gałkę muszkatołową i suszony tymianek. Zwiększ ogień do wysokiego i gotuj 2 minuty. Wlać śmietanę i kontynuować gotowanie przez kolejne 3 minuty. Wymieszaj kilka razy.

5

Krok 5

Zdejmij patelnię z wątróbką z ognia i lekko ostudź. Usmażoną wątróbkę wraz z cebulą i sosem przełożyć z patelni do szklanki blendera i pulsować przez 1 minutę.

6

Krok 6

Dodać pokrojone na kawałki masło i ponownie zmiksować na gładką masę. Aby ułatwić połączenie masła z wątróbką, należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

7

Krok 7

Gotowy pasztet przełożyć do pojemnika z hermetyczną pokrywką lub do szklanego słoiczka z zakręcaną pokrywką i wstawić do lodówki na 1 godzinę dla ujednolicenia smaku.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Klasyczne ragout z wieprzowiny: Spotkanie smaków i aromatów

Дана

3180

Kcal

151

Białko

239

Tłuszcz

129

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone